Miklós
5 °C
12 °C

Állami vezetők szponzorált útjai

2003.06.12. 12:45
A Medgyessy-kormány első évében 516-szor utaztak külföldre főtitsztviselők, akik utazását nem egyszer valamilyen "külső" finanszírozó szponzorálta. Ez utóbbiak között céges utaztatás sem volt ritka. A legtöbb támogatott meghívást az oktatási tárca fogadta el - derül ki a HVG összeállításából.
Hét minisztérium tizenkilenc vezetője, összesen 516 szor utazott külföldre a Medgyessy-kormány első évében - írja a HVG. A költségeket - részben vagy egészben - "külső" finanszírozó vállalta át.

Céges meghívásoknak engednek

A lapban ismertetett összesítést a Miniszterelnöki Hivatal készítette, ezt vetette össze a HVG a saját körkérdésére adott válaszokkal. Ebből kiderült, hogy a több mint félezer utazásból 49 esetben támogatott utazásra mentek a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok. A meghívó felek között találunk kormányokat, minisztériumokat, más nemzetközi szervezeteket, ám "nem ritka a céges utazás sem".

A legtöbb támogatott utat az Oktatási Minisztérium fogadta el, huszonnyolc útjukkal magasan előzik az informatikai tárca nyolc támogatott külföldi útját.

Támogatott minisztériumok
Összesen huszonnyolc külföldi útját támogatták "kívülről" az Oktatási Minisztériumnak, az Infromatikai Minisztérium felső vezetői nyolcszor, a Belügyminisztériumé hatszor, a környezetvédelmi tárcáé háromszor, a gazdasági tárcáé kétszer, a Pénzügyminisztériumé és Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumé egyszer-egyszer utaztak külföldre nem költségvetési pénzből.

Nincs szabály

A támogatott utazásokkal kapcsolatban jelenleg semmilyen szabályozás, előírás nincs arra, hogy milyen szervezetektől, milyen esetekben fogadhatnak el a felső vezetők "szponzorációt".

Minderre annak kapcsán derült fény, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter és Csepeli György, a hírközlési tárca politikai államtitkára elfogadta az OM-hez ma több szerződéssel kapcsolódó amerikai Cisco meghívását.

Mesterházy Attila, az ifjúsági tárca politikai államtitkára a Dublinba utazott az adattárolási rendszerekkel foglalkozó amerikai EMC magyarországi leányvállalata, az MHM Computer Hungaria Kft. állta. A meghívás elfogadásában azonban a HVG-nek nyilatkozó államtitkár ma sem lát kivetnivalót, mert állítása szerint a céggel sem a tárcának, sem pedig egyéb kormányzati szervnek nincsen üzleti kapcsolata, neki pedig amúgy is tervben volt egy dublini utazása. Így - érvelt a vezető gazdasági hetilapnak a politikus - a céges szponzoráció csak az adófizetőket mentesítette az út költségeitől.

Ciscós utak

Jóval rázósabbnak tűnik a HVG szerint az IHM vezetőinek januári "ciscós' útja az USA-ba, amelyen egyébként nemcsak Csepeli György vett részt a tárcától, hanem az a Rácz Zsolt közigazgatási államtitkár is, akit Kovács Kálmán miniszter - igaz, más ügy, a hírközlési törvény előkészítésével összefüggő botrány miatt - időközben menesztett. Ugyanakkor egy informatikai miniszteri út finanszírozójaként is felbukkant a Cisco: tavaly decemberben Kovács Kálmán svédországi útját ugyanis közvetve az amerikai társaság támogatta, mivel ők voltak a stockholmi "Nobel hét az információs társadalom jegyében" című szakmai konferencia fő szponzorai. A minisztert azonban nem a cég, hanem a Nobel Bizottság hívta meg, és a tárca nem a finanszírozóval, hanem a szervezőkkel állt kapcsolatban.