Orbán kezdeményezte a külföldi utakról szóló jelentés titkosításának feloldását

2001.01.03. 19:21
Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnökénél, hogy oldja fel az állami vezetők 1999. évi külföldi útjairól készült jelentés titkosságát. A KEHI elnöke közölte, még nem kapta meg a miniszterelnök levelét, de hozzátette: csak azok a részek lehetnek publikusak, amelyből nem derült ki, hogy egyes tárcák mely utazási irodákkal, milyen feltételekkel kötöttek szerződést.
A Magyar Hírlap szerdai cikkében beszámolt arról, hogy a KEHI elnöke szolgálati titokká nyilvánította az állami vezetők külföldi útjáról készített jelentést. A vizsgálatot a kormányfő kérésére végezte el a hivatal. A minősítés elrendelésének okairól a KEHI-ben csak Sepsey Tamás elnök nyilatkozhat, ő azonban a héten nincs hivatalában. A jelentésről a titkosítás ellenére korábban kiszivárgott, hogy a hivatal kifogást emelt az agrártárcánál, mert a minisztérium nem írt ki közbeszerzési pályázatot a külföldi utak intézésére. A tárca repülőjegyeit az az OTP Travel szerzi be, amelynek jogi képviselője Torgyán Attila, a miniszter fia. A Magyar Hírlap az adatvédelmi biztos állásfoglalását kérte arról, hogy titokban tartható-e a közpénzeken tett látogatások hatékonyságát vizsgáló jelentés

Borókai Gábor kormányszóvivő közlése szerint a kormányfő azért kezdeményezte a jelentés minősítésének feloldását, hogy a nyilvánosság is megismerhesse annak tartalmát. Az ellenőrzés a különböző tárcák zárszámadásában lévő, külföldi utakra vonatkozó adatokat összegzi. Borókai Gábor szerint egyebek mellett az útijelentéseket és a napidíjak kifizetését vizsgálták. Arra vonatkozóan, hogy mikor lesz nyilvános a dokumentum, Borókai elmondta: mivel a KEHI elnöke a titokgazda, ezért a feloldás időpontja is tőle függ.

Sepsey:csak bizonyos részek lesznek nyilvánosak

Sepsey Tamás, a KEHI vezetője közölte, még nem kapta meg a miniszterelnök levelét, amelyet a kézhezvétel után tanulmányozni fognak. Sepsey azonban közölte, a jelentésnek azon része lehet publikus, hogy az állami vezetők közül ki, mikor, hányszor és hová utazott. Annak továbbra is titkosnak kell lennie, hogy egyes tárcák mely utazási irodákkal, milyen feltételekkel kötöttek szerződést. A KEHI elnöke leszögezte: a tavaly ősszel elkészült jelentésben javaslatokat fogalmaztak meg, miszerint a költségvetési szervek esetében a legolcsóbb beszerzés indokolt. Tájékoztatása szerint a vizsgálat a miniszterekre, a politikai, a közigazgatási és a helyettes államtitkárokra terjedt ki.

Sepsey Tamás elmondta: amennyiben a jelentés nem titkos részeit nyilvánosságra hozzák, azt a Miniszterelnöki Hivatal internetes oldalán is elhelyezik majd. Majtényi László az MTI érdeklődésére elmondta: megkapta a napilap indítványát, és az abban leírtakat ki fogják vizsgálni.  • Tippek
  • Hírek