Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Göncz és a főtárgyaló nem utazhat Athénba?

2003.04.10. 10:02
Az EU-csatlakozás jövő heti aláírásának ceremóniájára utazó csapatból a jelenlegi állás szerint Göncz Árpád és Juhász Endre főtárgyaló kimarad - írja a Magyar Nemzet. A görög szervezőknek már csak néhány napjuk van, arra, hogy találjanak plusz két széket.
Kettő plusz három plusz egy, jelenleg ilyen matematikai műveletben gondolkodnak az athéni EU-csatlakozási ceremóniára készülődő görög szervezők, miközben Magyarországtól újabb és újabb kéréseket kapnak, hogy a volt miniszterelnökök, és köztársasági elnökök mindegyike hivatalos legyen az ünnepségre - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet. A csatlakozási szerződés jövő heti aláírására magyar részről, teljes konszenzust demonstrálva az eddigi miniszterelnökök, köztársasági elnökök valamint a külügyminiszter, és az EU-s főtárgyaló mennének, összesen nyolcan. Ezzel szemben a görögök csak öt főnek találtak széket, valamint van egy ígéret, hogy a köztársasági elnökről is szó lehet.

Magyar belpolitikai egységre nem számítottak Athénban

Medgyessy Péter korábban, a csatlakozás kérdésében meglévő belpolitikai egységet demonstrálva meghívta az athéni ceremóniára Magyarország összes a rendszerváltás után lett miniszterelnökét, jóllehet korábban a görögök csak öt főre számítottak. Eredetileg a szerződést aláíró miniszterelnök, a külügyminiszter, a köztársasági elnök és az EU-s főtárgyaló utazott volna Athénba.

A görög szervezők azért akadékoskodnak, mert megítélésük szerint ugyanilyen arányban kellene biztosítaniuk akkor Lengyelországnak, és a többi csatlakozó országnak is a helyeket. Így a jelenlegi állás szerint Medgyessy Péter miniszterelnök, Orbán Viktor, Horn Gyula, Boros Péter volt miniszterelnökök, Mádl Ferenc köztársasági elnök, valamint Kovács László külügyminiszter utaznak a görög fővárosba, míg Göncz Árpád volt köztársasági elnök és Juhász Endre EU-s főtárgyaló itthon maradnak, hacsak a görögök nem találnak még két széket.

A napilap úgy tudja, a magyar diplomácia naponta egyeztet Görögországgal, hogy biztosítsák az összes kért helyet. Kovács László egy hete még arról beszélt, hogy nyolc helyet kapunk, amely információt a Magyar Nemzet szerint Brüsszelből kapta.