Orbán döntött - Torgyán megy?

2001.02.08. 18:10
A miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatót tart ma este fél hétkor, miután befejezte tanácskozását Torgyán Józseffel. Az Index információi szerint Torgyán Jószef ás Szabadi Béla már több napja megkedte a kiköltözést hivatalából.
Megkezdődött kormányfő és Torgyán József talalkozója a miniszterelnöki rezidencián, a sajtó teljes kizárásával. Torgyán felmentése akár ezt követően megtörténhet. Az Index információi szerint Torgyán Jószef ás Szabadi Béla már több napja megkedte a kiköltözést hivatalából. A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) fél hétre rendkívüli sajtzótájékoztatót hívott össze, amelyet Orbán Viktor tart.

Már kormányzati szinten is kész tényként kezelik Szabadi Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkárának menesztését. Erre utal Csatári József, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnökének az Indexnek adott nyilatkozata is, amelyben megerősítette, hogy kormányszintű fideszes és kisgazda politikusok kérték fel a minisztériumi szerepvállalásra. Csatári szerint komoly és eredményes munkakapcsolat alakulhat ki közte és Tamás Károly jelenlegi közigazgatási államtitkár között, akit a Magyar Hírlap Torgyán József lehetséges utódjaként emleget.

Az nem keresett meg eddig, akinek kellett volna - nyilatkozta az Indexnek Csatári József, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke. Az 51 éves kisgazda politikus elfogadná az esetleges felkérést a politikai államtitkári posztra, mivel mind a Fideszből, mind a Kisgazdapártból többen a bizalmunkról biztosították. Mint ahogy hétfőn megírtuk: Csatári József támogatottsága és felkérése információink szerint valószínűbb, mint Bernáth Varga Balázsé, aki jelenleg a Kisgazdapárt főtitkára.

Csatári József
A jó pártkatona, kemény pártkatona
Neveket nem fogok mondani a támogatóim közül, de azt elárulhatom, hogy kormányszintű politikusokról is szó van. Csatári nem kívánta kommentálni az agrártárca két és fél éves működését, és vezető politikusainak tevékenységét sem. Mint mondta: ,,ez a pártelnök feladata, és én jó pártkatona vagyok, kemény pártkatona".

Jó időzítés

A Magyar Hírlap csütörtök reggeli számában megerősítette hétfői információinkat, miszerint Szabadi Béla elmozdítására már a héten sor kerülhet. A lap információi szerint az időzítés azzal függ össze, hogy hétfőn kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, és így a kormányfő maga tudná ,,tematizálni" az ülésszak nyitányát. Orbán Viktor egyébként szerdán egyértelműen leszögezte, hogy a koalíció fenntartása nem személyfüggő. Ezzel feltehetőleg Torgyán József esetleges menesztésére is utalt a miniszterelnök. A lap forrásai szerint ebben az esetben Kávássy Sándornak, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkárának is venni kellene a kalapot.

Ki lesz a miniszter?

Torgyán menesztése azonban sokkal bizonytalanabb, mint Szabadi Béla távozása. Lapinformációk szerint fennáll ez a lehetőség is, de ebben az esetben az agrártárca gyökeres menedzsment-átalakításon menne keresztül.

Tamás Károly nem kommentálja a felvetéseket
Tamás Károly, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön az MTI-nek nem kívánt érdemben reagálni a Magyar Hírlap című napilap értesülésére, miszerint Torgyán József utódja lehet a tárca élén. Amennyiben Orbán Viktor miniszterelnök így döntene, akkor nyilatkoznék a kérdésről. Ameddig azonban nincsen hivatalos felkérés, nem lenne helyes kommentálni a felvetéseket - fogalmazott a parlament mezőgazdasági bizottságának ülését követően Tamás Károly.
Miniszterjelöltként Tamás Károly jelenlegi FVM közigazgatási államtitkár, valamint Mucsi Imre jöhet szóba. Mucsi legutoljára a hódmezővásárhelyi időközi önkormányzati választáson tűnt fel, és tűnt el a Rapcsák Andrással vívott párharcban.

Mucsi és Torgyán ellentétes érdekeltségét alátámasztja az Index akkoriban megírt értesülése is, hogy Torgyán azért nem kampányolt egyszer sem Mucsi Imre mellett, mert fontosabbnak tartotta Orbán jóindulatát, aki viszont többször Rapcsák mellett tette le a voksot.

Tamás Károly miniszteri kinevezését Csatári úgy kommentálta, hogy ez esetben eredményes munkakapcsolat alakulhatna ki a politikai államtitkár és az agrártárca feje között. Ezt a szakértelemmel és a köztük lévő barátsággal magyarázta Csatári. Az alelnök egyébként hozzátette, hogy nem fog erőlködni, azt megteszi a birkózószőnyegen, ugyanis amellett, hogy Kunfehértón 300 hektáron gazdálkodik, a kiskunhalasi birkózóklubot is vezeti.

Megállapodás a reformkisgazdák és a Fidesz-frakció között
Együttműködési megállapodást írtak alá a reformer kisgazdák a Fidesz-frakcióval

Aláírták az együttműködési megállapodást FKgP-frakciójából nemrégiben kivált, úgynevezett reformkörös képviselők, valamint a Fidesz képviselőcsoportja. Lányi Zsolt az aláírás után újságírók előtt hangsúlyozta: a lehető legmegbízhatóbb koalíciós partnerei lesznek a legnagyobb kormánypártnak. ,,Mi nem szatócskodtunk, nem követeltünk semmit a Fidesztől, hanem fenntartottuk azt a filozófiát, amelynek szellemében a koalíciót megkötöttük" - fogalmazott a volt kisgazda alelnök. Hozzáfűzte: a bizottsági helyek újraelosztása jövő kedden nem kerül a parlament napirendjére, így egyelőre mindegyikük marad eddigi helyén. ,,Három hét múlva újra foglalkozhat az Országgyűlés az üggyel, de addig még sok minden történhet, lehet, hogy már nem leszünk külön az FKgP-frakciójától" - mondta a független honatya. Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a megállapodás szerint vállalják, hogy a képviselők jelenlegi bizottsági helyeinek és tisztségeinek fenntartása érdekében méltányosan ellátják a politikusok érdekképviseletét.  • Tippek
  • Bankszámla