Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Üvegzsebet szorgalmaz a Fidesz

2000.11.07. 20:53
A képviselői vagyonnyilatkozatok teljes nyilvánosságát szorgalmazza a Fidesz, született meg a döntés a keddi frakcióülésen. A rövid időn belül beterjeszteni kívánt törvényjavaslat szerint az eddigi kettős rendszer helyett a honatyáknak egyetlen, ám mindenki számára nyilvános vagyonnyilatkozatot kellene tenniük. Az olajbizottság elmúlt hetekben végzett munkáját értékelve a Fidesz frakciója arra a megállapításra jutott, hogy a Kuncze Gábor vezette belügyi tárca, semmit nem tett az olajügyek felderítésének érdekében.
A képviselői vagyonnyilatkozatok teljes nyilvánosságát szorgalmazza a Fidesz, született meg a döntés a keddi frakcióülésen. A rövid időn belül beterjeszteni kívánt javaslat szerint az eddig alkalmazott kettős rendszer helyett, amelyben a honatyák egy nyilvános és egy titkos nyilatkozatot tettek vagyoni helyzetükről, csupán egy, ám mindenki számára nyilvános ,,bevallást" kellene elkészítenie minden képviselőnek

Torgyán József földművelési miniszter villaépítése kapcsán az elmúlt napokban az ellenzék többször is kezdeményezte, hogy hozzák nyilvánosságra a kisgazda politikus vagyonnyilatkozatának titkos, és állítása szerint a valóságnak megfelelő adatokat tartalmazó részét, ám a hatályos törvény értelmében a zárt boríték tartalmát még a mandátum megszűnésekor sem ismerheti meg senki, és a dokumentumot a képviselő zárónyilatkozatával egyetemben meg kell semmisíteni. A Fidesz ezen állapot megszüntetése érdekében kezdeményezi a házszabály és a képviselők jogállásáról szóló törvény módosítását.

Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető helyettese kedden felhívta a nyilvánosság figyelmét arra, hogy hétfőn Kuncze Gábor és Hack Péter szabaddemokrata képviselők a ,,saját maguk által elfogadott" törvény miatt nem hozhatták nyilvánosságra vagyonnyilatkozatuk titkos részét.

A Kuncze vezette BM nem tett semmit az olajügyek felderítéséért

,,Tanulságosnak" nevezte az előző kormány minisztereinek olajbizottság előtti szereplését Dorkota Lajos fideszes honatya, szerinte ugyanis Kuncze Gábor volt belügyminiszter és Nikolits István volt titkosszolgálati miniszter beszámolói arra világítottak rá, hogy a Belügyminisztérium (BM) annak idején nem tett semmit azért, hogy felderítse az olajügyeket.

Nikolits István hétfőn a grémium előtt elmondta, hogy titkosszolgálat több aktányi, az olajügyek felderítését segítő anyagot adott át a BM-nek, ám a Kuncze vezette tárca ezekre nem is reagált. A volt belügyminiszter beszámolóját ezen felül ,,felkészületlennek és nyeglének" minősítette a Fidesz frakcióvezető helyettese. A volt titokminiszter által említett dokumentumokba egyébként hamarosan betekinthet a bizottság.

Papa meghallgatása nem hozott szenzációt

Jelentős, új információkkal nem gazdagodott az olajügyeket vizsgáló testület mai zárt ülésén, amelyen Sándor Istvánt volt KBI nyomozót hallgatták meg- tájékoztatta a nyilvánosságot Balogh László, a testület MDF-es tagja. A Papa néven ismerté vált rendőrtiszt vallomásában csupán egy-két új név fordult elő, ám az ülés ma egyelőre titkos jegyzőkönyvét a testület döntése értelmében hétfőn nyilvánossá teszik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!