Ágnes
-5 °C
2 °C

Nyolcvanmillióba kerül a közpénzfelhasználás ellenőrzése

2002.07.30. 15:24
Növeli az Állami Számvevőszék hatáskörét a kormány, hogy a számvevők ne csak a pénzfelhasználás szabályosságát, hanem hatékonyságát és célszerűségét is vizsgálhassák - közölte keddi tájékoztatóján Keller László közpénügyi államtitkár.
Alig néhány hét alatt felállt Keller László államtitkársága a Miniszterelnöki Hivatalban. A közpénzek felhasználásának ellenőrzését koordináló szocialista politikus 13 státuszt kapott, melyből három hely még betöltetlen. Bár sokan ajánlkoztak a Keller László melletti munkákra, csak nyelvtudással rendelkező szakjogászokat, adó, illetve könyvszakértőket vettek fel.

Keller a reprezentáción is spórol

Keller államtitkárságának működtetése évente csaknem nyolcvanmillió forintba kerül, ennek jórészét a bérköltség teszi ki, de jut havonta néhány tízezer forint reprezentációra is. Igaz Keller ezzel is spórol: a hozzá látogatók ásványvízet, legfeljebb kávét kaphatnak. Az államtitkár elhelyezésekor a bútorraktárból választott magának régi, kopott, néhol törött berendezési tárgyakat, mert elmondása szerint nem akart közpélnzekből drága irodát.

A demokratikus fordulat elindításából fakadó tiszta közélet megteremtését és az üvegzseb program koncepciójának elfogadását emelte ki a kormány első 100 napja során született döntések közül Keller László kedden tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Közpénzfelhasználásakor nem lesz üzleti titok

Az üvegzseb program kapcsán elmondta: szigorítani kívánják a költségvetési szervek által alapítható társaságok szabályozását, mert jelenleg "újratermelődnek az állami cégek". Közlése szerint az adatvédelmi törvény módosításával el kívánják érni, hogy ha valaki közpénzt használ fel, később ne bújhasson az üzleti titokra való hivatkozás mögé.

Keller László közölte: a program nyomán kiterjesztenék az Állami Számvevőszék hatáskörét, hogy a szervezet ne csak a szabályosságot, hanem közpénzek felhasználásának hatékonyságát és célszerűségét is vizsgálhassa. Jelezte: reményei szerint a javaslat őszi tárgyalása során sikerül a parlamentben megteremteni a program egyes elemeihez szükséges konszenzust. Szavai szerint a kormány egységesen elkötelezett az üvegzseb program mellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!