Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyurcsány Ficónak, Fico Gyurcsánynak szólt be

2006.10.10. 14:34
A szlovák miniszterelnök szerint minden magyarellenes incidenst kivizsgáltak, és Magyarország különben se szóljon bele a dolgába, mert Szlovákia az egyetlen kormány, amely a régióban egyedül képes biztosítani az intézmények demokratikus stabilizációját.

Vitába keveredett a V4 keddi visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozóján a magyar és a szlovák miniszterelnök arról, miért nem jött létre közöttük kétoldalú tárgyalás, illetve arról is, miként kell értékelni a szlovák kormány összetételét. Gyurcsány Ferenc a V4 csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón azt mondta, több időre van szükség, mielőtt szlovák-magyar kétoldalú találkozóra sor kerülhet, mert a két fél jelenleg gyökeresen másként látja a szlovákiai magyarellenes atrocitások hátterét, mozgatórugóit.

Bármikor, bármilyen témában

"Most hallottam először a találkozó elhalasztásának indokait" - reagált Gyurcsány Ferenc szavaira a szlovák miniszterelnök. Mint mondta, kormánya felkészült a tárgyalásokra, és nem lenne köztük vita olyan fontos kérdésekben, mint például a gazdasági együttműködés. Fico közölte: bármikor, bárhol és bármilyen témában hajlandó tárgyalni a magyar miniszterelnökkel.


Nem értik meg egymást

A korábban nyilvánosságra került tervek szerint kétoldalú találkozóra került volna sor a visegrádi csoport tárgyalását követően a magyar és a szlovák miniszterelnök között. Göncz Kinga külügyminiszter a találkozót megelőzően mondta el újságíróknak, hogy nem lesz megbeszélés.

A magyar fél előfeltétele a tárgyaláshoz az volt, hogy a szlovák miniszterelnök határolódjon el a korábban tapasztalt szlovákiai magyarellenes, szélsőséges megnyilvánulásoktól, Robert Fico azonban erre nem volt hajlandó. Csak akkor van értelme egyeztetni, ha sikeres lehet a találkozó, ehhez azonban még több időre és munkára van szükség. Összeveszni nincs értelme, egymást kioktatni még kevésbé, hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Elvi álláspont

Szerinte ha kedden Visegrádon létrejött volna a kétoldalú találkozó, Fico megerősítette volna korábbi mondatait, ő ezt visszautasította volna és fordítva. Gyurcsány Ferenc "általános és elvi álláspontjaként" azt fogalmazta meg, hogy ha valaki "közel engedi a nacionalizmust a kormányhoz", akkor ezzel táptalajt ad a nacionalista, populista társadalmi erők megjelenéséhez és megerősödéséhez.

Robert Fico reagálásában a sajtótájékoztatón megjegyezte: Gyurcsány Ferenc valószínűleg más országra gondolt, nem Szlovákiára, hiszen ott a kormány demokratikus parlamenti választások nyomán alakult meg, és jelenleg a régióban egyedül képes biztosítani az intézmények demokratikus stabilizációját.