Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kormányzó kerül az egyik legnagyobb egyházmegye élére

2003.03.31. 17:29
Üresedés miatt kormányzót választ a váci püspökség. A kánonjog szerint nyolc napon belül ki kell jelölni az egyházmegye távozó vezetőjét ideiglenesen helyettesítő személyt. Egyházi körökben a személycserék miatt jelentős átrendeződésre számítanak a katolikus vezetésben.
Mint arról az Index beszámolt, a pápa múlt héten csütörtökön elfogadta Keszthelyi Ferenc püspök lemondását. II János Pál váratlan gyorsasággal, két héttel a püspökök számára a kánonjogban előírt 75 éves nyugdíjkorhatár betöltése után mentette fel a második legnagyobb magyar katolikus egyházmegye vezetőjét. A Szentszék nem rendelkezett az utód kinevezéséről. Az Index információi szerint az új püspök személyére tett javaslat eddig nem is érkezett meg Vatikánba.

Nincs jelölés

A kánonjog tételei
401. kánon Az a megyéspüspök, aki betöltötte hetvenötödik életévét, szíveskedjék benyújtani hivataláról való lemondását a pápának, aki az összes körülmények figyelembevételével fogja meghozni döntését.

425. kánon Az egyházmegyei kormányzó tisztségre érvényesen csak azt a papot lehet kijelölni, aki harmincötödik életévét betöltötte. _Egyházmegyei kormányzóvá olyan papot válasszanak, aki a tan és az okosság tekintetében kiváló.

427. kánon Az egyházmegyei kormányzó a megyéspüspök kötelességeivel és hatalmával rendelkezik.

428. kánon Széküresedés idején semmi újítás ne történjen.

A hazai diplomatakar legidősebb tagja, Karl-Josef Rauber, pápai nuncius április második felében távozik Magyarországról. Az utód kiválasztásában a Vatikán nagykövetére jelentős szerep hárul, ám a váltás miatt a váci egyházmegye hosszabb ideig püspök nélkül maradhat. A legnagyobb magyarországi egyház élén tovább személyi változásokat vetít előre az is, hogy a székesfehérvári püspök, Takács Nándor is túllépte már a 75 éves korhatárt. Egyházi körökből származó információk szerint az új püspökök, vagy kinevezésük esetén új segédpüspökök személye jelentős átrendeződéshez vezethet a 15 püspökből és 7 segédpüspökből álló testületben, a püspöki konferenciában.

Az egyházmegyén kívülről is

Hétfőn egyébként összeült az a szűk körű tanácsosi testület, amelynek Keszthelyi Ferenc ideiglenes helyettesét kell kijelölnie. A kánonjog rendelkezései szerint a megüresedett püspöki széket nyolc napon belül kormányzóval kell betölteni. A váci püspökség hivatalvezetője, Sánta János elmondta, hogy a testület akár az egyházmegyén kívülről is választhat egy általa megfelelőnek tartott személyt.