Iván
9 °C
22 °C

Szökésben a váci rabok

2000.10.03. 16:55
A rendőrség továbbra sem találja azt a két férfit, akik szeptember 30-án szöktek meg a váci börtönből. A szökésben nagy valószínűséggel a börtönőrök hanyagsága is közrejátszott, ezért a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vizsgálatot indított a felelősök megállapítására.
A Pest megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a szökevények egy helység ablakát átfűrészelve jutottak ki az utcára, ahol egy fehér sportautó várt rájuk. A szökést senki sem vette észre, csak a külső mozgásérzékelő riasztott, és az utána elrendelt létszámellenőrzésnél derült fény a rabok hiányára. A riasztó megszólalásának időpontjából lehet következtetni arra, hogy délután háromnegyed ötkor már a börtönön kívül voltak.

Pest megyében keresik a két rabot
A magát megnevezni nem akaró volt parancsnok-helyettes véleménye szerint a szökésben mindenképpen közrejátszott a fegyőrök hanyagsága. Csak abban az esetben juthatnak egy fűrészhez a rabok, ha a leírt, szigorú szabályokat nem tartják be a börtönőrök.
A külső segítség megszervezéséhez közvetítőre volt szükség, ezt megtehette egy látogató is, de nem kizárt, hogy mobiltelefont használtak.

A volt parancsnok-helyettes, aki a 80-as években dolgozott a váci börtönben elmondta, hogy többféle módon is hozzájuthattak az elítéltek tiltott eszközökhöz. Abban az időkben nem volt átvilágító berendezés, mint a repülőtereknél, így akár a filmekből jól ismert módon, egy kenyérbe sütve is bejuthatott egy fűrész. Erre a módszerre manapság viszont már nincs is szükség, mert pénzért mindent meg lehet vásárolni.

A rabok napi nyolc órában dolgoznak. A munkához szükséges szerszámok javítását, karbantartását is ők végzik, így onnan is elhozhatnak bármit. Mindezt persze csak akkor tudják megtenni, ha a fegyőrök nem vizsgálták át őket alaposan, vagy lefizették őket. A korrupció nagyon nagy gond volt, a lefizetett őrök zsarolták az elítélteket, hogy ha nem kapnak újra pénzt, vagy ,,ajándékokat", lebuktatják őket.

A most megszökött 32 éves Zsiga Csaba egyik rokona az Indexnek elmondta, Csaba édesanyja halála után nem sokkal megnősült, de élete nagy részét börtönben töltötte.
A másik rab Brezovszki Sándor, aki 26 éves, többszörösen büntetett, és korábban már öngyilkossági kísérlete is volt.

Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint Zsiga Csaba 10 évre volt elítélve, és 2003-ban szabadult volna, míg Brezovszki Sándor 4 évre, ami 2001-ben járt volna le. Mindketten lopásért, közokirat hamísításért töltötték büntetésüket.

Vácon utoljára hét évvel ezelőtt történt szökés, amikor egy rab a tetőre feljutva kötélen ereszkedett le az utcára. Nem sokkal később viszont a rendőrök elfogták.