Árpád
-2 °C
4 °C

Porschéval menekültek a váci rabok

2000.10.04. 18:17
Továbbra sem találják a szeptember 30-án megszökött két, jó magaviseletűként jellemzett váci rabot. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 200 ezer forint jutalmat ajánlott fel annak, aki értékes információval tud szolgálni az egyik szökevény, Brezovszki Sándor nyomra kerítésében. Egy börtönőr ellen a katonai ügyészség vádat emelt.
A körletfelügyelő szolgálati kötelességét elmulasztotta, ez bűncselekmény, ezért a katonai ügyészség vádat emel ellene - mondta el Bökönyi István vezérőrnagy, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője. A megszökött két, jó magaviseletűként jellemzett rabokra 5-8 évet szabhat ki még a bíróság elfogásuk után.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál több bűncselekmény miatt folyik még vizsgálat Brezovszki Sándor ellen, ezért 200 ezer forintot ajánlottak fel a nyomravezetőnek.
Brezovszki mindent megtesz, hogy ne jusson vissza a börtönbe, ezért valószínűleg fegyver is van nála - mondta el a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Régebbi elfogásánál is ellenállt, csak autós üldözés után sikerült az elfogása.

Megszökött és még szökésben lévő rabok száma Magyarországon:
Megszököttszökésben van
1996161
1997171
1998221
1999161
2000-10-04164

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtótájékoztatóján elmondták, a két rab 16.20-kor kért engedélyt a felügyelőtől, hogy a kondicionáló terembe mehessen. Ehelyett a közeli raktár helyiség ablakának rácsát átfűrészelték, a rajta lévő fémhálót átvágták, majd 6 m magasról egy szétvágott matrachuzatból font kötél segítségével ereszkedtek le az épület falán. Ezután az utcán várakozó fehér Porschéval elhajtottak.
A rendőrség a Porschét Dunakeszin megtalálta, ami valószínűleg egy előző bűncselekményből származott.

A külső riasztó 16.43-kor jelzett, ekkor a kamerákon keresztül látták, hogy egy férfi ereszkedik le az ablakból. A külső járőr éppen a börtön másik felén volt, így 300 m futás után már csak hűlt helyét találta a raboknak. A rendőrség a riasztás után 2 perccel a helyszínen volt, de nem akadt az autó nyomára.

Az intézmény parancsnok azonnal elrendelte a börtön lezárását, és az őrség megduplázását. A létszámellenőrzés során kiderült, hogy Zsiga Csaba és Brezovszki Sándor hiányzik.

A szökés nagyon rövid idő alatt történt, ezért nem valószínű, hogy akkor fűrészelték át a rácsot - mondta el Bökönyi István, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője. Feltételezések szerint már többször jártak abban a helyiségben, ahol a fogva tartottak letétbe helyezett tárgyait tárolták, és készültek a szökésre.

Fogvatartottak létszáma
199613208
199713878
199814816
199915658
200005771
A rendőrség az Index kérdésére elmondta, vizsgálják azt is, hogyan tudták megszervezni a külső segítséget, ezért ellenőrzik az utóbbi időben a rabokhoz érkező látogatókat is.

A BVOP vizsgálat indít, hogyan juthattak be az elítéltek a lezárt raktárba több alkalommal is.

A váci börtönben 1043 elítéltet tartanak fogva, de csak 608 fő az elhelyezhető létszám, és 171 rabra jut két felügyelő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?