Népszabadság: Vádalku készül az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében

2008.11.27. 08:19

Az erzsébetvárosi ingatlanpanamák egyik, előzetes letartóztatásban lévő ügyvéd-vállalkozó érintettjével készítenek elő vádalkut a hatóságok, ennek köszönhető Gál György, kerületi SZDSZ-frakcióvezető keddi letartóztatása, állítja a Népszabadság. A nyomozás eddigi adatai szerint a gazdasági bizottság gyanúsítottként kihallgatott elnöke (Gál György) és a vele együttműködő vállalkozó (Nagy György) a VII. kerületi önkormányzatnak 700 millió forint kárt okozott, és további mintegy 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.

A gyanú szerint a főváros VII. kerületi önkormányzata gazdasági bizottságának elnöke 2002-től kapcsolatban állt azzal a vállalkozóval, aki az önkormányzat tulajdonában álló több lakóházat forgalmi érték alatt akart megvásárolni, majd a vásárlás után - offshore társaságok közbeiktatásával - rövid időn belül, jelentős haszonnal a már egyébként is érdeklődő külföldi befektetőknek értékesíteni. A megalapozott gyanú szerint ezzel a módszerrel nyolc önkormányzati lakóházat értékesítettek 2003-ban és 2004-ben. Az ügyészség szerint a gazdasági bizottság gyanúsítottként kihallgatott elnöke összesen 195 millió forintot kért és kapott a vállalkozótól a támogató segítségéért.

A zsidó negyed elpasszolt és bontásra ítélt házai körüli bizniszek miatt már több éve megindult a nyomozás. Érdemi lépés viszont csak a hónap elején történt, amikor az ügyészség előzetesbe helyezte a 90 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Erzsébetvárosi Lakásépítő Kft. ügyvezetőjét, a jogász Nagy Györgyöt. A 2006-os feljelentés szerint a kerületben 2002 óta folyik az önkormányzati ingatlanvagyon kijátszása befektetői csoportoknak. Nagy György számos ingatlanügyletben közreműködött, különböző cégeken keresztül részese volt többek között a Király utcai bérházeladásoknak és a Garay téri üzletközpont beruházásának is.

A Népszabadság szerint Nagy élettársa, Szijjártó Piroska az ügyben részletes feltáró vallomást tett, hasonlóan két - az offshore cégek kézbesítési megbízottjaként szereplő - ügyvédhez. A lap azt állítja, ez - és a készülőben lévő vádalku - vezethetett ahhoz, hogy kedden őrizetbe vették a gazdasági bizottság elnökét. A lap sejteti, nem Gál volt az utolsó, akit az ügyben a hatóságok őrizetbe vettek.  • Hírek
  • Hírek