Vadász megegyezést keres

2000.07.03. 13:52
Vadász György, az új Nemzeti Színház tervpályázatának nyertes építésze nem száll ki a Nemzeti projektjéből - erősítette meg az építész fia az Indexnek. Vadász György a pályázati kiírás szellemében tudna és akarna is együttműködni Siklós Mária építésszel, de nem úgy, hogy a közös munka helyett feladata csupán szépészeti tanácsadássá, konzulensséggé degradálódjék - tartalmazza az a nyílt levél, amelyet az építész hétfőn reggel juttatott el Schwajda György irodájához.
Schwajda nyilatkozata
Schwajda György a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a teátrum legutóbbi meghívásos tervpályázatához őt bohócnak szerződtették. Közölte azt is, hogy szerinte felháborító és gyomorforgató számára mindaz, amit tapasztalt. Elmondta,hogy a pályázatra fordított összeg 25 százalékát a bírálóbizottság tagjai kapják, azaz személyenként félmillió forintot adnak kétszer két órás munkáért. Hangsúlyozta: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is megállapította, hogy mind a hét pályaművet ki kellett volna zárni a pályázatból, mert nem feleltek meg a pályázati kiírásnak. A kormánybiztos kijelentette: amíg a miniszterelnök támogatását élvezi, addig kitart, s le kívánja zárni a teátrum körül kibontakozott sajtópolémiát.

Vadász Bence, a pályázatot beadó építész fia, aki társtervezője az Indexnek elmondta: stúdiójuk (a Vadász és Társai Építőművész Kft.) nem szállt ki a Nemzeti projektjéből, csupán ahhoz ragaszkodnak, hogy a kormánybiztos - korábbi ígéretének megfelelően - olyan szerződéstervezettel álljon elő, amely biztosítja az első díjas pályázat megvalósíthatóságát.

A stúdió tovább tárgyal, nem szálltak ki a tervezésből

Vadász Bence ezzel arra utalt, hogy a pályázat szerint a Nemzeti Színház reprezentatív belső tereit, előcsarnokát, homlokzatát, és az épület egészét ők tervezhetik - Siklós Máriával egyetértésben. (Ami egyébként már meg is kezdődött, két hétig folyt is a közös munka, ám a kormánybiztos ezt az együttműködést leállíttatta.) A belső színháztechnika pedig kizárólag Siklós Mária feladata lenne.

Schwajda Györgynek a Vadász és Társai Építőművész Kft-hez eljuttatott tervezete azonban ennek az elvárásnak nem felelt meg, a stúdió tehát most kész arra, hogy tovább tárgyaljon, és ennek megfelelően nem szálltak ki a tervezésből - erősítette meg újra Vadász Bence.

Schwajda György, az új Nemzeti Színház építéséért felelős kormánybiztos pénteken - faxon küldött levélben - kérte fel újból Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas építészt a Nemzeti Színház építésével kapcsolatos tervezői szerződésajánlat aláírására.

Vadász nyilt levele

a színház szemből
"büszkesége lehet építészetünknek"
Vadász György a ma nyilvánosságra hozott nyílt levelében a Nemzeti Színház építészeti megjelenésének végleges kialakítására kérte fel a pályázatnyertes építészt. A IX. kerületi volt Expo-telekre vonatkozó végleges terveket Siklós Máriával közösen kellene kidolgoznia az építésznek és munkatársainak.

A kormánybiztos hétfőn 24 óráig várta Vadász György válaszát, azután, hogy múlt hét kedden nem sikerült megegyezniük a szerződésről.

Vadász György nyílt levelében úgy fogalmaz: a tervpályázat kiírásának szellemében hajlandó együttműködni a kijelölt partnerrel, és végre, közös hittel és összefogással olyan tervet megteremteni, amely "büszkesége lehet építészetünknek, és figyelő nemzetünknek".

Vadász György emlékeztet: június 28-án a kormánybiztossal a IX. kerületi önkormányzatnál folytatott tárgyaláson július 10-ig kért haladékot Schwajda Györgytől arra, hogy - Siklós Máriával közösen kialakítandó - tartalmilag és formailag magas szintű, utólag nem változó tervet nyújthassanak be engedélyeztetésre.

Az építész ígéretet tett a költségek maximális figyelembevételére is. Ezek után kapta meg az újabb szerződésajánlatot, amelyben nem változott semmi.

törvény és render
költségtöbblet
Vadász György szerint ez meghiúsította a közös engedélyeztetési terv benyújtását, mert hétfőig csak Siklós Mária terve adható be változtatás nélkül, amely azonban nélkülözi az I. díjas tervpályázat előnyeit.

Vadász György válaszlevelében hangot ad azon meggyőződésének is, miszerint egy 1:200-as léptékű vázlatterv alapján senki sem határozhat meg 10-15 százalékos többletköltséget, vagy annak éppen az ellenkezőjét, különösen egy pontosan közölt keretösszeg meghatározása nélkül.

Az építész kijelenti: a Schwajda György által a jövőben közzéteendő végösszeget a pályázatnyertes terv kiviteli költségvetése minden bizonnyal meg fogja közelíteni.

Vadász György építész reméli, hogy nyílt levele jószándékát és megegyezést kereső hangját a kormánybiztos megérti, és aszerint cselekszik.  • Hírek
  • Megtakarítás