Emőke
-4 °C
9 °C

Vadászgépvásárlás: módosul az amerikai ajánlat?

2001.07.23. 21:59
Amerikai kormányzati szakértők érkeztek Magyarországra, hogy az F-16-osok vásárlásáról tájékoztassák a Honvédelmi Minisztériumot. Lapértesülések szerint ezután újra összehasonlítják a svédek és az amerikaiak ajánlatát, mert feltehetően mindkettő módosul.
Megérkeztek Magyarországra az amerikai kormányzat szakértői, hogy az Egyesült Államok F-16-osokkal kapcsolatos ajánlatáról tájékoztassák a honvédelmi tárca illetékeseit. A hétfőn megkezdődött tárgyalások három napig tartanak - értesült az MTI. Magyarország az ajánlat értelmében 24 használt F-16-ost bérelne az Egyesült Államoktól.

A hétfői Világgazdaság szerint a minisztérium szakértői a tárgyalások után újra összehasonlítják a svéd és az amerikai ajánlatot. Ez utóbbi ugyanis - a lap információi szerint - szinte minden lényeges pontjában eltér a korábbi ajánlatuktól. Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy az újabb összevetésre valóban szükség lesz, ugyanis a hét második felében a svéd kormány képviselői érkeznek Budapestre, és elképzelhető, hogy ők is módosítanak korábbi ajánlatukon.

Az értékelést - várhatóan augusztus végén - a Nemzetbiztonsági Kabinet megtárgyalja - közölték a Honvédelmi Minisztériumban.

Zavar a Honvédelmi Minisztériumban

Az amerikai ajánlat egy része július 6-án érkezett meg a szaktárcához, de erről a Honvédelmi Minisztériumban állítólag nem tudnak. A szaktárca szóvivője később úgy nyilatkozott, hogy a magyar fél értetlenül áll az amerikai információ előtt, miszerint Magyarország további négy gépet alkatrészforrás céljából megvásárolna; ilyen kéréssel ugyanis sem az amerikai, sem a svéd félhez nem fordultak. A nagykövetség a félreértés tisztázására kiadott közleményéből kiderült, hogy a magyar kormány április 25-én levélben kért tájékoztatást és árajánlatot 24 darab F-16-os repülőgép ötéves bérletére, illetve tartalék alkatrészekre. A négy plusz vadászt az amerikai légierő javasolta, mint költséghatékony megoldást az alkatrészproblémára.