Valér
-2 °C
0 °C

,,Vádolom Torgyánt"

2000.11.16. 21:53
Ligetvári Ferenc, volt környezetvédelmi miniszter várhatóan továbbra is területén dolgozhat majd - derült ki Orbán Viktor miniszterelnök és Ligetvári megbeszéléséből csütörtökön. Ugyanekkor öt civil szervezet megszervezésében került sor Ligetvári Ferenc menesztése ellen megtartott demonstrációra. Nem hivatalos források szerint az FKGP új miniszter-jelöltje Túri Kovács Béla, a környezetvédelmi Bizottság alelnöke.
Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés után az ex-miniszter elmondta: ,,Orbán Viktor továbbra is számít munkámra a környezetvédelem területén". Ligetvári kérte a civil szervezetek vezetőit, hogy legyenek bizalommal az új miniszter irányában.

Dr. Ligetvári Ferenc
,,Aki nem falaz, az repül" - állt az egyik transzparensen a parlament előtt megtartott demonstráción. A tanácskozást követő tüntetésen Lányi András szociológus, jelenleg a Védegylet titkára felszólalásában figyelmeztetett: ,,Vádolom Torgyán Józsefet a Kisgazda párt szellemének szétrombolásával. Ez a döntés alkotmányellenes, hiszen párt nem irányíthat minisztériumot az alkotmány szerint. Itt egy pártelnök vált egy vezető tisztségviselőt."

A sorra felszólaló civil tisztségviselők egyhangúlag elítélték Ligetvári lemondatását. Elhangzott, hogy a volt miniszter szakmailag kifogástalan, fontos kapcsolatokat épített ki a civil szervezetekkel, a környezetvédelmi minisztérium képét igyekezett az EU felé javítani. Működése alatt nem volt helye a minisztérium kiszipolyozásának. Mint azt Radó Dezső, a Levegő Munkacsoport szónoka mondta: ,,Jó lenne, ha végre nem tekintenék fejőstehénnek a minisztériumot".

Ligetvári Ferenc igyekezett a minisztériumhoz visszacsábítani olyan ,,persona non grata"-kat, mint Faragó Tibor, jelenleg Hágában a klíma-konferencián tárgyaló szakembert. Ezt is ferde szemmel nézték a kisgazda érdekeltségek - mondta el az Indexnek Ámon Adrienn, az Energia Klub szakértője.

Jelenleg a kisgazdapártban egy új klikk erősödött meg, akinek Ligetvári menesztése is célja volt. Ligetvári alatt nem volt könnyű a bevált pénz-lenyúlási technikák véghezvitele - tette még hozzá Ámon.

Manapság a miniszterelnök is arról beszél, hogy fontos a képviselők erkölcsi tisztasága, a politikai élet átvilágítása. Ekkor menesztik Ligetvárit, - aki megindította a minisztérium megtisztítását - a miniszter alkalmatlanságára hivatkozva. ,,Ez nem szakmai, hanem politikai döntés volt, és ez a rossz döntés kihathat az egész minisztérium megítélésére" - tolmácsolta továbbá az Energia Klub álláspontját a szakértő.

A miniszter az ország környezetvédelmi teljesítményének uniós értékelésével kapcsolatban megjegyezte: igazi eredmények eléréséhez kevés a milliárdokkal, a köbméterekkel, a határértékekkel foglalkozni. Az előbbre jutáshoz szükséges a társadalom környezeti igényességének javítása is. Mint fogalmazott, el kellene jutni oda, hogy a polgárokat elsősorban ne a szankciók tartsák vissza a környezetszennyezéstől, hanem a környezetük iránti igényességük. A civil szervezetek reményüket fejezték ki, hogy Túri Kovács személyében nem a Pepó-féle inkompetencia tér vissza a környezetvédelmi minisztérium irányításába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!