Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vadriasztó sípot kapnak a vasi autósok

2008.09.24. 17:05
Szerdától egy hétig vadriasztó sípokat ajándékoznak a rendőrök a szabályosan közlekedő autósoknak Vas megyében, mert javában tart a szarvasbőgés szezonja, és ilyenkor mindennaposak a balesetek.

A rendőrség szerint a párt kereső állatok a szokásosnál is óvatlanabbak, a néhány száz forintos vadriasztó síppal viszont állítólag jó eséllyel elkerülhetők az ütközések. Vas megyében már halálos baleset is történt: egy motoros hunyt el, amikor kiszaladt elé egy róka.

A vasi rendőröknek kész gyűjteményük van elrettentő fotókból, melyek vadbalesetek helyszínein készültek. A megyében évente csaknem kétszázszor ütköznek autósok és motorosok állatokkal. Azért, hogy kevesebb legyen a baleset, a rendőrök most ajándékba adják a vadriasztó sípokat. Ezt a kocsi elejére kell felszerelni. A kis műanyag eszköz állítólag 50-60 kilométer/órás sebesség felett az állatok számára kellemetlen hangot ad ki.

Egy-egy vadbalesetkor akár milliós kár is keletkezhet. Ha nincs casco, az autósét általában senki sem téríti meg. A vadásztársaság csak akkor köteles megtéríteni a kárt, ha az autós bebizonyítja, hogy az út mellé terelték a vadat, akár etetésre-itatásra, vagy vadászat közben.

Ezt bizonyítani azonban nagyon nehéz, tájékoztatott Polgár Zoltán rendőr-őrnagy, a Vas Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára. Ha olyan úton történik a baleset, ahol vadveszélyre figyelmeztető tábla van, előfordulhat, hogy az autósnak még az elütött vad árát is meg kell fizetnie. Ettől azonban, általában eltekintenek a vadásztársaságok.