Olivér
5 °C
8 °C

Az NKÖM feljelentést tett a Vagabunds Kft. ügyében

2002.10.09. 21:05
Ismeretlen tettes ellen gazdasági és pénzügyi visszaélések miatt feljelentést tett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), mert a Vagabunds Kft. a mai napig sem számolt el a tárcától kapott 100 milliós támogatás felhasználásával. Bayer Zsolt cége kétszer is kért és kapott minisztériumi támogatást könyv, műsoros videó, CD és DVD készítésre, de a munkát nem végezték el.
Az NKÖM sajtóirodája szerdán tájékoztatta az MTI-t a tárca - az előző kormányzati ciklus idején született döntéseinek - vizsgálatáról.

A szakértők megállapították, hogy a BLN (Bayer-Légrádi-Nemes) Vagabunds Kft. az NKÖM-től felvett, összesen 100 millió forinttal a mai napig nem számolt el jogszerűen, és a vállalt munkát sem végezte el.

A kft. azzal kereste meg az NKÖM-et, hogy a korábban "1100 év Európa közepén" címmel készült 69 részes tv-sorozat anyagát könyv, videó, CD és DVD hordozón is elkészíti, amennyiben erre támogatást kap. A sorozatot Bayer Zsolt, a cég egyik tulajdonosa írta.

Kétszer kértek támogatást

A tárca a Miniszterelnöki Hivatal által biztosított pénzből, a 2001. július 15-i szerződés alapján 50 millió forintot utalt át azzal, hogy a könyveket, videókat, CD-ket és DVD-ket 2001. október 15-ig kell elkészíteni. Október 15-ére egyetlen könyv, CD, videó vagy DVD sem készült el - közölték.

"Időközben azonban a BLN Vagabunds Kft. ugyanarra a célra újra pénzt kért, immár az Ifjúsági és Sportminisztériumtól. Az ISM a pénzt át is utalta az NKÖM-nek, amely 2002. március 20-án újabb szerződés alapján, újabb 50 milliót utalt át a BLN Vagabunds Kft.-nek" - olvasható a közleményben.

A kft. által vállalt teljesítési határidő ez esetben 2002. július 3-a volt, ám a termékek még mindig nem készültek el.

"Gyártás alatt vannak"

A minisztérium felszólítására a kft. ügyvezetője azt állította, hogy a sorozat első kötete elkészült, a többiről pedig - akárcsak a videóról, CD-ről és DVD-ről - úgy tájékoztatta a minisztériumot, hogy "gyártás alatt vannak" - jelezte a sajtóiroda.

A tárca felszólításra elkészített elszámolás összesen néhány számlát tartalmaz; köztük hármat a cég saját tagjainak, illetve az ügyvezető befolyása alatt működő cégeknek bocsátott ki. Az NKÖM mindezek után döntött úgy, hogy a benyújtott anyagok és szakértői vélemények alapján a rendőrséghez fordul, valamint a 100 millió forint visszafizettetéséről azonnal intézkedik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?