Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Az NKÖM feljelentést tett a Vagabunds Kft. ügyében

2002.10.09. 21:05
Ismeretlen tettes ellen gazdasági és pénzügyi visszaélések miatt feljelentést tett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), mert a Vagabunds Kft. a mai napig sem számolt el a tárcától kapott 100 milliós támogatás felhasználásával. Bayer Zsolt cége kétszer is kért és kapott minisztériumi támogatást könyv, műsoros videó, CD és DVD készítésre, de a munkát nem végezték el.
Az NKÖM sajtóirodája szerdán tájékoztatta az MTI-t a tárca - az előző kormányzati ciklus idején született döntéseinek - vizsgálatáról.

A szakértők megállapították, hogy a BLN (Bayer-Légrádi-Nemes) Vagabunds Kft. az NKÖM-től felvett, összesen 100 millió forinttal a mai napig nem számolt el jogszerűen, és a vállalt munkát sem végezte el.

A kft. azzal kereste meg az NKÖM-et, hogy a korábban "1100 év Európa közepén" címmel készült 69 részes tv-sorozat anyagát könyv, videó, CD és DVD hordozón is elkészíti, amennyiben erre támogatást kap. A sorozatot Bayer Zsolt, a cég egyik tulajdonosa írta.

Kétszer kértek támogatást

A tárca a Miniszterelnöki Hivatal által biztosított pénzből, a 2001. július 15-i szerződés alapján 50 millió forintot utalt át azzal, hogy a könyveket, videókat, CD-ket és DVD-ket 2001. október 15-ig kell elkészíteni. Október 15-ére egyetlen könyv, CD, videó vagy DVD sem készült el - közölték.

"Időközben azonban a BLN Vagabunds Kft. ugyanarra a célra újra pénzt kért, immár az Ifjúsági és Sportminisztériumtól. Az ISM a pénzt át is utalta az NKÖM-nek, amely 2002. március 20-án újabb szerződés alapján, újabb 50 milliót utalt át a BLN Vagabunds Kft.-nek" - olvasható a közleményben.

A kft. által vállalt teljesítési határidő ez esetben 2002. július 3-a volt, ám a termékek még mindig nem készültek el.

"Gyártás alatt vannak"

A minisztérium felszólítására a kft. ügyvezetője azt állította, hogy a sorozat első kötete elkészült, a többiről pedig - akárcsak a videóról, CD-ről és DVD-ről - úgy tájékoztatta a minisztériumot, hogy "gyártás alatt vannak" - jelezte a sajtóiroda.

A tárca felszólításra elkészített elszámolás összesen néhány számlát tartalmaz; köztük hármat a cég saját tagjainak, illetve az ügyvezető befolyása alatt működő cégeknek bocsátott ki. Az NKÖM mindezek után döntött úgy, hogy a benyújtott anyagok és szakértői vélemények alapján a rendőrséghez fordul, valamint a 100 millió forint visszafizettetéséről azonnal intézkedik.