Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Már nem kell az NKÖM-nek Bayer sorozata

2002.11.06. 15:30
A Vagabunds Film Kft. elkészítette ugyan az 1100 év Európa közepén című 35 órás sorozatát DVD-n, VHS-n, illetve a film zenéjét CD-n, ám hónapokkal azután, hogy ezt meg kellett volna tennie. A kulturális tárca ezt már nem fogadja el, mert időközben felmondta a támogatási szerződést, és polgári peres eljárásban igyekeznek visszaszerezni a cégnek korábban kiutalt százmillió forintot.
A Vagabunds Film Kft., az 1100 éve Európában című 35 órás kultúrtörténeti sorozat alkotója arra kapott kétszer ötvenmillió forint támogatást, hogy a sorozatot DVD-n, VHS-kazettán, könyvben, a sorozat zenéjét pedig CD-n sokszorosítva elkészítse, és így az alkotást a kulturális tárca eljuttassa a határon túli magyar nyelvű, illetve a magyarországi iskolákba - tartalmazza a cég nyilatkozata, amelyet a Népszabadság ismertetett.

A cég október 31-ére 8000 DVD-t, 18000 VHS-kazettát, 5000 CD-t, és 5000 könyvet készített el, és nyilatkozatában arra kéri a tárcát, hogy a sorozat elkészült darabjait az eredeti terveknek megfelelően juttassák el az iskoláknak. Mint arról korábban az Index beszámolt, a cégnek résztulajdonosa Bayer Zsolt, az azóta megszüntetett Pénteki Sajtóklub állandó szereplője, aki a 35 órás sorozat egyik alkotója is.

A támogatási szerződés felbontva

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) már nincs jogi lehetősége arra, hogy elfogadja a Vagabunds Kft. elkészült CD- és videóanyagait, könyveit, amelyeket az 1100 év Európa közepén című filmsorozat nyomán készítettek, a minisztérium ugyanis a támogatási szerződést felmondani kényszerült. Erről a tárca sajtóirodája szerdán, közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az utolsó határidő szeptember 24-e volt

A Medgyessy-kormány kulturális minisztériuma a határidő lejártával többször is felszólította a Vagabunds Kft.-t a teljesítésre és elszámolásra, ezt azonban a cég a sokszori felszólítás ellenére sem tette meg. A minisztérium többszöri egyeztetés után legutolsó határidőként szeptember 24-ét jelölte meg, a kft. azonban az eredeti határidő után egy évvel sem teljesített, és nem is számolt el megfelelően.

Miután a támogatni kívánt cél nem valósult meg, a minisztérium a támogatási szerződéseket a támogatott hibája miatt felbontotta, és intézkedett a 100 millió forintos támogatás visszafizettetése érdekében, egyúttal büntető feljelentést is tett - tudatta az NKÖM sajtóirodája. Tekintettel arra, hogy az inkasszó eredménytelen volt, az NKÖM a közpénzből nyújtott 100 millió Ft-os támogatást polgári peres úton kívánja visszaszerezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?