István, Vajk
19 °C
33 °C

Már nem kell az NKÖM-nek Bayer sorozata

2002.11.06. 15:30
A Vagabunds Film Kft. elkészítette ugyan az 1100 év Európa közepén című 35 órás sorozatát DVD-n, VHS-n, illetve a film zenéjét CD-n, ám hónapokkal azután, hogy ezt meg kellett volna tennie. A kulturális tárca ezt már nem fogadja el, mert időközben felmondta a támogatási szerződést, és polgári peres eljárásban igyekeznek visszaszerezni a cégnek korábban kiutalt százmillió forintot.
A Vagabunds Film Kft., az 1100 éve Európában című 35 órás kultúrtörténeti sorozat alkotója arra kapott kétszer ötvenmillió forint támogatást, hogy a sorozatot DVD-n, VHS-kazettán, könyvben, a sorozat zenéjét pedig CD-n sokszorosítva elkészítse, és így az alkotást a kulturális tárca eljuttassa a határon túli magyar nyelvű, illetve a magyarországi iskolákba - tartalmazza a cég nyilatkozata, amelyet a Népszabadság ismertetett.

A cég október 31-ére 8000 DVD-t, 18000 VHS-kazettát, 5000 CD-t, és 5000 könyvet készített el, és nyilatkozatában arra kéri a tárcát, hogy a sorozat elkészült darabjait az eredeti terveknek megfelelően juttassák el az iskoláknak. Mint arról korábban az Index beszámolt, a cégnek résztulajdonosa Bayer Zsolt, az azóta megszüntetett Pénteki Sajtóklub állandó szereplője, aki a 35 órás sorozat egyik alkotója is.

A támogatási szerződés felbontva

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) már nincs jogi lehetősége arra, hogy elfogadja a Vagabunds Kft. elkészült CD- és videóanyagait, könyveit, amelyeket az 1100 év Európa közepén című filmsorozat nyomán készítettek, a minisztérium ugyanis a támogatási szerződést felmondani kényszerült. Erről a tárca sajtóirodája szerdán, közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az utolsó határidő szeptember 24-e volt

A Medgyessy-kormány kulturális minisztériuma a határidő lejártával többször is felszólította a Vagabunds Kft.-t a teljesítésre és elszámolásra, ezt azonban a cég a sokszori felszólítás ellenére sem tette meg. A minisztérium többszöri egyeztetés után legutolsó határidőként szeptember 24-ét jelölte meg, a kft. azonban az eredeti határidő után egy évvel sem teljesített, és nem is számolt el megfelelően.

Miután a támogatni kívánt cél nem valósult meg, a minisztérium a támogatási szerződéseket a támogatott hibája miatt felbontotta, és intézkedett a 100 millió forintos támogatás visszafizettetése érdekében, egyúttal büntető feljelentést is tett - tudatta az NKÖM sajtóirodája. Tekintettel arra, hogy az inkasszó eredménytelen volt, az NKÖM a közpénzből nyújtott 100 millió Ft-os támogatást polgári peres úton kívánja visszaszerezni.