Auguszta
-7 °C
0 °C

Kevesli Medgyessy bevételeit az ellenzék

2002.06.26. 16:05
A Fidesz és az MDF szerint nem pontos Medgyessy Péter vagyonnyilatkozata Répássy Róbert fideszes képviselő a miniszterelnök vagyonnyilatkozatának ellenőrzését kéri, mert véleménye szerint a kormányfő nem tüntette fel haszonélvezeti jogát két ingatlanra. A kormányszóvivő szerint Medgyessy Péter az előírásoknak megfelelően töltötte ki a vagyonynilatkozatot.
Valótlan Medgyessy Péter vagyonnyilatkozata, mert a miniszterelnök nem tüntette fel haszonélvezeti jogát két nagy értékű ingatlanra, valamint a két cége értékesítése után kapott jövedelmet sem - nyilatkozta az MTI-nek Répássy Róbert, a Fidesz képviselője. Répássy szerint Medgyessy Péter javára haszonélvezeti jog van bejegyezve arra a budai villára, ahol a miniszterelnök lakik, továbbá egy 87 négyzetméteres fővárosi Úri utcai lakásra is.

Vagyoni értékű jog

Márpedig a haszonélvezeti jog vagyoni értékű jog - jelentette ki Répássy. A fideszes képviselő frakciója támogatását kéri, hogy kezdeményezhesse a kormányfő vagyonnyilatkozatának ellenőrzését. Két azonnali kérdést kíván intézni az MDF a kormányfőhöz vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a jövő héten - nyilatkozta Csampa Zsolt képviselő az MTI-nek.

satöbbi=haszonélvezet

Átnéztük Medgyessy Péter vagyonnyilatkozatát, és úgy gondoljuk, hogy az nem felel meg a valóságnak - mondta el Csampa az Indexnek. Mint elmondta, egyik kérdésük arra vonatkozik majd, hogy hány ingatlanra van haszonélvezeti joga a miniszterelnöknek. A vagyonnyilatkozat 1/f pontjának kérdésében a satöbbi szó véleményünk szerint a haszonélvezeti jogot fedi - mondta el Csampa.

Keveset kapott a cégekért?

Az MDF-et, Répássyhoz hasonlóan érdekelné az is, mennyi pénzt kapott Medgyessy a Medgyessy Tanácsadó Kft. és a BJP Invest Kft.-ben birtokolt 10 százalékos tulajdonrészéért. A vagyonnyilatkozatban feltüntetett 200 milliós összeg nem fedi az ezekért a jólmenő cégekért kapható összeget - nyilatkozta Csampa az Indexnek. Csampa nem kívánt válaszolni kérdésünkre, hogy honnan származik a miniszterelnök haszonélvezeti jogairól szóló információ.

A megadott válaszok után dől el, hogy kérjük-e a vagyonnyilatkozat ellenőrzését - mondta el az Indexnek Csampa, aki az MTI-nek nyilatkozva "időszerűtlennek" nevezte egy vizsgálóbizottság felállítását. Az Index keddi információi szerint eredetileg az MDF kezdeményezte volna a vizsgálóbizottság felállítását és a vagyonnyilatkozat ellenőrzését, ezt azonban szerda délelőtt Balsai István frakcióvezető megalapozatlannak nevezte.

Teljes vagyonnyilatkozat
Medgyessy Péter vagyonnyilatkozata teljes, Répássy Róbert fideszes és Csampa Zsolt MDF-es képviselő jogi ismeretei viszont nem azok - reagált az ellenzéki felvetésre a kormányszóvivő. Gál J. Zoltájn nyilatkozata szerint a két honatya keveri a köztisztviselői vagyonnyilatkozatot az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatával. Medgyessy Péter országgyűlési képviselő, de nem köztisztviselő. Ezért a rá vonatkozó törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelve töltötte ki vagyonnyilatkozatát. A kormányszóvivő szerint a tudatlanság még ellenzéki képviselők esetében is megbocsátható, az alantas kicsinyesség azonban nem az. Az Orbán Viktor országgyűlési képviselő vagyongyarapodásának ellenőrzésére tett kormánypárti kezdeményezésre pedig nem a vádaskodás, hanem a tisztázás és a megalapozott magyarázat lehet csak a válasz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Több ezer budaörsi ház vár az Otthontérképen!
  • Költözz Szentendrére a budai nyugalomba, ingatlanokat az Otthontérképen találsz
  • Panorámás lakások a térképen, Budapesten