Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Hatmillióért vizsgálódhatnak a vagyonbizottságban

2001.02.26. 16:57
Az országgyűlési képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló héttagú testületből a hétfői ülésen mindössze egy olyan honatya akadt, aki egyébként nem annyira fontos kérdésekben ellentmondott a testület fideszes elnökének, Répássy Róbertnek, igaz, a grémiumban nem képviselteti magát se az MDF, se az SZDSZ, se a szocialista párt. A képviselők egyébként úgy döntöttek: legfeljebb hatmillió forint plusz áfát fordítanak szakértői díjakra, és határoztak arról, hogy a majdani szakembereknek a legszigorúbb nemzetbiztonsági ellenőrzésen kell átesniük.
Csupán két apró módosító javaslatot nyújtottak be a parlamenti képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló bizottság ülésén a képviselők, ahhoz a határozati javaslathoz, mely meghatározza a testület általa alkalmazandó szakértők feladatait. Eszerint a testület - amelyhez eddig egyébként hatvanegy vagyonnyilatkozatokat tartalmazó boríték érkezett - igazságügyi szakértőket fog alkalmazni a képviselők vagyongyarapodásának vizsgálatára. A bizottság ingatlan-, könyv- és tárgyszakértőket kíván foglalkoztatni.

Vizsgálódás a szobából

A jóváhagyott határozat szerint az igazságügyi szakértőknek a rendelkezésekre álló vagyonnyilatkozatok alapján kell majd dolgozniuk, értékbecsléseik során pedig legfeljebb plusz-mínusz húsz százalékot tévedhetnek, mindezt azonban úgy, hogy arra a Parlamentnek nincsen pénze, hogy helyszíni vizsgálatokat folytassanak az érintettek.

A képviselők felhatalmazták elnöküket arra, hogy szükség esetén a különféle hatóságoktól kérjen információkat, például azért, mert a vagyonnyilatkozatokból nem derül ki, hány éves a képviselő autója, ergo megállapíthatatlan a jármű forgalmi értéke.

Értékelés napi piaci áron

A vizsgálódások során a szakértőknek a napi piaci árat kell megállapítaniuk, függetlenül a szerzés időpontjától. A több ciklus óta munkálkodó képviselők vagyontárgyainak értékét a beadott dokumentum idején érvényes árakat kell figyelembe venni, ennek alapján követik majd nyomon, hogy a politikusok vagyongyarapodása összhangban áll-e jövedelmi viszonyaikkal.

Arról is döntött az MDF, az MSZP és az SZDSZ képviselői nélkül létrejött testület, hogy a szakértői díjazásokra legfeljebb hat millió forint plusz áfát fordíthatnak. A bizottság 3-6 szakértő alkalmazását tervezi, egy-egy szakembert azonban legfeljebb 250 munkaórára erejéig lehet foglalkoztatni.

Nemzetbiztonságilag is ellenőrzik a szakértőket

Az igazságügyi szakértőket, a legszigorúbb C-típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésnek vetik alá. Ezt a bizottsági elnök azzal indokolta, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetne, ha a magyar kormány, illetve az Országgyűlés tisztségviselőinek vagyoni helyzetét esetlegesen illetéktelen személyek is megismernék.

A bizottság egyébként hétfői ülésén alig vitatkozott, az elnökkel együtt héttagú grémium tagjai közül öten voltak jelen, Répássyval együtt pedig négyen szólaltak fel. A fideszes honatyák villámhozzászólásaikban azt fejtegették, miért értenek egyet a szintén fideszes elnök javaslataival, de még a kisgazda felszólaló is Répássy mellett érvelt.

Vitatkozó MIÉP-es

Az egyetlen vitatkozó Fenyvessy Zoltán MIÉP-es honatya volt, de ő is csak egy-egy szót hiányolt a javaslatokból, amik azután bele is kerültek a végleges szövegbe.

Az egyetértők parlamenti bizottsága pénteken ülésezik legközelebb. Csütörtökön ugyanis lejár az a határidő, amíg az összes képviselőnek el kell küldenie vagyonnyilatkozatát a bizottságnak.