Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Bojkottálja az ellenzék a vagyonnyilatkozatok beadását

2001.03.02. 14:48
Semmilyen érdemi döntést nem hozott pénteki ülésén a képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló országgyűlési bizottság, igaz, megállapították, hogy 169 képviselő nem küldte el vagyonnyilatkozatát, 215 képviselő viszont igen. A kormánypárti képviselők közül mindössze öten mulasztották el beadni a dokumentumokat. Répássy Róbert bizottsági elnök tájékoztatása szerint eddig kilencen kértek soron kívüli vizsgálatot, köztük Torgyán József és felesége, Cseh Mária, illetve Orbán Viktor miniszterelnök.
Semmilyen döntés nem született a parlamenti képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló különbizottság pénteken megtartott ülésén. Az MDF, az SZDSZ és az MSZP delegáltjai nélkül működő testület nyilvánosságra hozta azoknak a képviselőknek a névsorát, akik nem reagáltak a bizottság felhívására, és nem küldték el vagyonnyilatkozataikat.

A mulasztó képviselők közül mindössze öten tartoznak a kormányoldalhoz (Horváth János, Ivanics Ferenc, Révész Máriusz, Várkonyi András, Szabadi Béla), bár az is igaz, hogy a koalíciós pártok képviselőinek kötelezővé tették az együttműködést a bizottsággal, míg az ellenzéki frakcióvezetők arra kérték tagjaikat, ne küldjék el vagyonnyilatkozataikat.

A február 28-i határidőt még a parlamentben dolgozó Áder Jánosnak sem sikerült teljesítenie, hiszen a házelnök egy nap késéssel adta le korábbi és most kitöltött vagyonnyilatkozatát.

Csabai Lászlóné szocialista parlamenti képviselő volt az egyetlen, aki nyilatkozatok helyett egy levelet írt a bizottságnak, melyben kifejtette nem ért egyet a bizottság munkájával, ezért tőle ne is várják a dokumentumokat. Fenyvesi Zoltán MIÉP-es képviselő a levél ismertetése után rögvest javasolta: szólítsák fel lemondásra a képviselő asszonyt, mert semmibe veszi a parlamenti határozatot. A grémium hosszas vita után elutasította az indítványt arra hivatkozva, hogy egy parlamenti vizsgálóbizottságnak nem lehet feladata politikai nyilatkozatok kiadása.

Az érdemi munka egyébként csak hetek múlva kezdődhet, mert a bizottság által felkért szakértők nemzetbiztonsági ellenőrzése még nem fejeződött be. A bizottság mindenestre döntött arról, hogy a hat igazságügyi szakértő koordinálására megbízzák az igazságügyi szakértők szakmai kamarájának vezetőjét, akinek az lesz a feladata, hogy kidolgozza kollégáinak a munkamódszert és szükség esetén adjon útmutatást. A kamarai elnök viszont nem tekinthet majd bele a vizsgálati anyagokba.  • Vennék
  • Bankszámla