Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Évente tesznek vagyonnyilatkozatot a képviselők

2001.03.06. 22:56
A parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvény módosítása értelmében ezentúl évente kell a képviselőknek vagyonnyilatkozatot tenniük.
Az Országgyűlés 278 igen szavazattal, 31 nem ellenében és 15 tartózkodással kedden elfogadta a parlamenti képviselők jogállásáról szóló kétharmados törvény módosítását, amelynek értelmében a honatyáknak a jövőben évente kell vagyonnyilatkozatot tenniük. A törvény értelmében a parlamenti képviselők mandátumuk érvényességének megállapításától, majd ezt követően minden év január 1-jétől, továbbá megbízatásuk megszűnésétől számított harminc napon belül kötelesek a házelnöknél vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot tenni.

A vagyonnyilatkozatot az Országgyűlés elnöke nyilvánosságra hozza, de a képviselővel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozatát nem kezelik nyilvánosan. Ezekbe a dokumentumokba csak a mentelmi bizottság tagjai tekinthetnek be, a képviselő vagyonnyilatkozatával kapcsolatos eljárás során.

Sokan nem adták be vagyonnyilatkozatukat

A képviselők vagyoni helyzetét vizsgáló parlamenti bizottsághoz 178 honatya adta le hiánytalanul vagyonbevallását a megadott február 28-ai határidőig. Nyolc honatya, köztük Áder János, az Országgyűlés elnöke március első napjaiban juttatta el a testülethez a dokumentumot, 29 képviselőt pedig hiánypótlásra szólított fel a bizottság. A parlamenti képviselők közül 169-en nem tettek eleget a vagyonvizsgáló bizottság felhívásának, és nem nyújtották be vagyonbevallásukat.

A szocialista párt parlamenti képviselőcsoportjának tagjai az MSZP internetes honlapján hozták nyilvánosságra vagyonnyilatkozataikat, miután korábban jelezték: törvénysértőnek tartják az úgynevezett vagyonvizsgáló bizottság létrehozását és működését. A szocialisták több ízben is jelezték, készek a hatályos jogállási törvény és a házszabály rendelkezései szerint vagyoni helyzetükről számot adni az Országgyűlés mentelmi bizottsága előtt, ha bárki vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez személyükkel kapcsolatban. Jogellenesnek tartják ugyanakkor a Torgyán József kisgazda pártelnök kezdeményezésére létrehozott vizsgálóbizottságot.