Beidéz 163 képviselőt a vagyonbizottság

2001.03.23. 14:28
Húszfős csoportokban idézi a vagyonbizottság elé a testület azt a 163 országgyűlési képviselőt, akik nem adták le vagyonnyilatkozataik hiteles másolatát - döntött a grémium pénteki ülésén. A képviselők álláspontja ugyanis az volt, hogy az alkotmányt sértették meg a honatyák, amikor nem tettek eleget kötelezettségüknek. A dokumentumokat zömében az SZDSZ és az MSZP képviselői nem nyújtották be, de adós maradt a papírokkal még Dögei Imre kisgazda és Helmeczy László független képviselő is. Székely Zoltán akadályoztatása idejére haladékot kapott.
Az alkotmányt sértették meg azok a parlamenti képviselők, akik a felhívás ellenére sem nyújtották be vagyonnyilatkozataikat, a vagyonvizsgáló bizottsághoz - szól a grémium pénteki határozata. Az ellenzéki és MDF-es tagok nélkül működő parlamenti bizottság elnöke Répássy Róbert úgy vélte: az alkotmány világosan rendelkezik arról, hogy a parlamenti vizsgálóbizottságoknak minden kért dokumentumot be kell nyújtani, illetve kötelező ,,idézés" esetén megjelenni. Éppen ezért a bizottság úgy döntött: húszfős csoportokban idézik a testület elé azt a 163 országgyűlési képviselőt, aki ,,nem tett eleget alkotmányos kötelezettségeinek".

Dr. Helmeczy László
A vagyonnyilatkozatokat egyébként zömében az MSZP és az SZDSZ tagjai mulasztották el benyújtani, de nem adta be papírjait Dögei Imre kisgazda és Helmeczy László, független képviselő sem. Székely Zoltán ,,akadályoztatása idejére haladékot kap" - döntöttek a képviselők az előzetesben ülő honatya ügyében.

Fenyvessy Zoltán MIÉP-es képviselő azt javasolta: szankcionálni kellene a renitens képviselőket, méghozzá oly módon, hogy amíg nem nyújtják be nyilatkozataikat, ne kaphassanak fizetést és jogaikat se gyakorolhassák. Répássy Róbert viszont úgy vélte: a testület munkájának befejezése után, a zárójelentésben kell majd valamiféle szankciót alkalmazni, de hogy ez mi lehetne, arról nem mondott semmit.

A szocialisták nem mennek el
Az MSZP-s parlamenti képviselők nem jelennek meg vallomástételre az úgynevezett vagyonvizsgáló bizottság előtt - mondta az MTI érdeklődésére Tóth András képviselő, az Országgyűlés Ügyrendi Bizottságának alelnöke pénteken. Annak megállapítása, hogy mi alkotmánysértő és mi nem, nem Répássy Róbert fideszes képviselő tiszte, hanem az Alkotmánybíróságé - reagált a hírre Tóth András. Közölte: az MSZP, mint eddig, úgy a jövőben is betartja a képviselők jogállásáról szóló törvényt és a házszabály rendelkezéseit.
A testület előtt megjelent az Igazságügyi Szakértők Kamarájának képviselője, aki azt kérte a sajtótól: ne jelenjen meg a neve, mert nem szeretné, ha zaklatásoknak lenne kitéve, amiért segíti a bizottság munkáját. Mondandójából ugyanakkor kiderült: a vagyonvizsgálatot kizárólag iratok alapján végzik majd a szakértők, ami rengeteg hibára ad lehetőséget. A vagyonnyilatkozatból ugyanis nem derül ki egy lakásról, hogy az kacsalábon forgó villa vagy épp panellakás, földszinti vagy tetőtéri, udvarra nyílnak az ablakai vagy a város panorámájára.

Az autók értékbecslése szintén nem lesz egyszerű feladat, mert a szakértők az értékbecsléskor abból kénytelenek kiindulni, hogy a jármű sérülésmenetes és évi legfeljebb húszezer kilométert közlekedtek vele.  • Tippek
  • Hírek