Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Még egy ülést tart a vagyonvizsgáló bizottság

2001.05.25. 13:52
Bármely képviselő részt vehet a vagyonvizsgáló bizottság június közepére tervezett, utolsó ülésén, ahol várhatóan 223 határozat elfogadásával veszik tudomásul a képviselői vagyonnyilatkozatok tartalmát. Az MSZP, SZDSZ és az MDF képviselői nélkül működő bizottság úgy foglalt állást, hogy alkotmánysértést követnek el azok a szocialista és szabad demokrata honatyák, akik nem nyújtották be papírjaikat, és meghallgatásukon sem jelentek meg. A testület húszas csoportokban várta az ellenzék képviselőit, de közülük pénteken sem jelent meg senki. A testület munkájából kiderül: akik vallottak azoknak nem volt gond a gyarapodásával.
Rekordidő, mindössze néhány perc alatt zajlott le a képviselői vagyongyarapodást vizsgáló parlamenti bizottsági pénteki ülése. A képviselők korábbi határozatuknak megfelelően újabb húsz szocialista és szabad demokrata képviselőt hívtak meghallgatásra, mert a honatyák nem nyújtották be vagyonnyilatkozataikat. A bizottság előtt azonban a korábbi ellenzéki jelzéseknek megfelelően most sem jelent meg senki.

Alkotmánysértő távolmaradók?

A Fidesz és az FKGP, valamint az ellenzéki MIÉP által delegált tagokból és egy független képviselőből álló grémium úgy foglalt állást, hogy az alkotmányt sértették meg a távolmaradó "honatyák", mert a parlamenti bizottságok előtt az alaptörvény szerint kötelező a megjelenés.

A vagyonvizsgáló bizottságot illegitimnek tartjuk - reagált a határozatra Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke. Az Index kérdésére leszögezte: nem holmi politikai "pitt-bullok" feladata az alkotmány értelmezése. Ráadásul a szocialista képviselők már nyilvánosságra hozták a vagyoni helyzetükkel kapcsolatos dokumentumokat.

Még senki nem jelentkezett személyes meghallgatásra

Répássy Róbert
A vagyonvizsgáló bizottság június közepén lejáró mandátumáig immár mindössze egyetlen ülést tart, ahol elfogadnak 223 határozatot - ennyien adták ugyanis be a testülethez nyilatkozataikat. A képviselők az utolsó ülésen vizsgálati jelentésüket is elfogadják, az ülésre pedig bármely érintett képviselő elmehet, külön azonban nem hívnak már be senkit. Répássy Róbert fideszes bizottsági elnök érdeklődésünkre elmondta: a működés majd fél éve alatt nem volt még olyan képviselő, aki szóban is számot kívánt volna adni vagyoni helyzetéről. A bizottsági ügyrendet pedig úgy határozták meg, hogy lehet, ám nem kötelező személyesen megjelenni.

A vagyonnyilatkozatok alapján igazságügyi szakértők becsülték meg a képviselők vagyongyarapodását. Répássy szerint azt próbálták meg tisztázni, hogy a képviselők gyarapodása arányban áll-e a honatyák jövedelmi viszonyaival. A bizottsági elnök hozzátette: az egyes határozatokban nem szerepelnek majd konkrétumok, mert a beadott papírokat titkosan kell kezelni, így csak a szakértői vélemények és a bizottság megállapítások kerülnek bele.