Frigyes
18 °C
24 °C

Vagyonnyilatkozatok az Indexen

2000.11.16. 16:34
Mostantól valóban nyilvánosak a nyilvános vagyonnyilatkozatok. Az Index ugyanis közzéteszi az országgyűlési képviselők megválasztásukkor tett nyilatkozatainak nyilvános részét. Ezerötszáz oldalnyi dokumentum, háromszáznyolcvanhat képviselőről. Ez azonban csak a kezdet. Az Index lehetőséget ad minden országgyűlési képviselőnek, hogy kiegészítse nyilatkozatát, akár a titkos résszel is. Néhányan már megtették.
Az országgyűlési képviselők megválasztásuk után kötelesek két részből álló vagyonnyilatkozatot tenni. Az egyik bárki által hozzáférhető, a másik a képviselők személyiségi jogainak védelme érdekében titkos.

Vagyonnyilatkozatok
A képviselők vagyonnyilatkozatai
A titkos részt jelenleg még a képviselők kérésére sem adják ki, az ügyben november 21-én ül össze a parlament mentelmi bizottsága. Az Index azonban már most lehetőséget kínál minden parlamenti képviselőnek, hogy felfedje, mit tartalmaz a titkos rész, vagy kommentálja, kiegészítse a nyilvános adatokat. Hiszen ne feledjük, a nyilatkozatokat két évvel ezelőtt tették, és két év alatt összesen háromszáztizenkétszer húznak különféle lottókat, száznégyszer lehet nyerni a totón. A sorsjegyekről nem is beszélve. Elvileg tehát mind a háromszáznyolcvanhat honatya nyerhetett.

Néhány képviselő már nyilvánosságra hozta nyilatkozata kiegészítését. Medgyasszay László az internetet használta fel, Kósa Lajos és két fideszes képviselő a Hajdú-Bihari Napóban tette közzé vagyoni helyzetét. Magyar Bálint sajtótájékoztatón számolt be javairól.

Néhányan viszont az Indexnek mondták el, hogy s mint állnak anyagilag most, az akkori nyilatkozathoz képest. Akadt olyan képviselő is, aki meg akarja őrizni titkait. A lehetőség azonban mindenkinek adott, a lista várhatóan tovább bővül.

Az Index munkatársai ezerötszáz oldalnyi dokumentumot másoltak le az Országgyűlés Sajtóirodáján (köszönet a türelemért), és vittek gépre, hogy nyilvános legyen, amit a nyilvánosságnak szántak. A képviselők vagyona vagy a lelkiismeretessége között nagy a szórás. Többen üres lapokat adtak be, másokról kiderült, hogy eséllyel pályázhatnak szociális segélyre, ha le kellene mondania a mandátumáról. Néhányan viszont irigylésre méltó vagyonról számoltak be.

Mától mindez kereshető, böngészhető itt.

Nyilatkozzon Ön is a Frankónak!