Emília
18 °C
26 °C

A képviselők hozzájuthatnak titkos vagyonnyilatkozatukhoz

2000.11.21. 14:31
Hozzájuthatnak a képviselők vagyonnyilatkozataik titkos záradékához, az információs önrendelkezési jog szellemében - döntött keddi ülésén az Országgyűlés mentelmi bizottsága. Így szerda reggeltől nagyüzem várható a bizottság apparátusánál, hiszen például a Fidesz frakciója kötelezővé tette a nem nyilvános rész közzétételét is. A testület hosszas vita után határozott arról, hogy az általános vitára alkalmasnak tartja Torgyán József azon képviselői indítványát, mely vizsgálóbizottság hatókörébe utalná a képviselők vagyongyarapodásának vizsgálatát.
A parlament mentelmi bizottsága az adatvédelmi ombudsman ajánlásának figyelembevételével visszavonta azt a korábbi állásfoglalását, amely még az érintett képviselők számára sem tette lehetővé a vagyonnyilatkozat titkos részének kiadását. Isépy Tamás, a testület elnöke szerint a nyilatkozat ugyanakkor csak akkor adható ki, ha a képviselő házastársa hozzájárul egy hiteles magánokirat keretében a dokumentum kikéréséhez. A zárt boríték ugyanis abban különbözik a nyitottól, hogy abban a képviselővel egy háztartásban élő személyek vagyoni helyzetéről is nyilatkozni kell.

Isépy Tamás
Isépy Tamás szerint a bizottság osztotta az adatvédelmi biztos azon állásfoglalását is, hogy az összeférhetetlenségi törvény módosításra szorul. Az elnök jogértelmezése szerint a mostani szabályozás még egy összeférhetetlenségi eljárás esetén sem ad lehetőséget a titkos borítékba való betekintésbe, vagyis ha a képviselő megosztja a dokumentumot a vizsgálókkal, akkor tudnak lépni, ha nem, tehetetlenek. Dornbach Alajos szabaddemokrata bizottsági alelnök viszont éppen ellenkezőleg értelmezte a jogszabályt, így a sajtótájékoztatón a két jogász éles hangú vitába kezdett. Dornbach Isépyt, Isépy Dornbachot igazította ki.

Torgyán képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezi

Délután már olvasható néhány bevallás
A Fidesz parlamenti titkárságára sorra érkeznek a vagyonnyilatkozatok, így már csak idő kérdése, hogy a közvélemény is megismerje a párt képviselőinek teljes vagyonnyilatkozatát - közölték az Indexszel a Fidesz sajtóosztályán. Késő délutánra mintegy öt-hat teljes vagyonnyilatkozatot ígértek, amelyek a fidesz.hu oldalain lesznek hozzáférhetőek.

Az MDF nem tervez konkrét lépéseket - mondta az Indexnek Varga István MDF-es képviselő, aki az országgyűlés mentelmi bizottság tagja. Varga elmondta, hogy a legközelebb hétfőn fog összeülni a frakció, és feltehetőleg akkor határoznak a hozzáférhetőségről, amely feltehetőleg valamely internetes oldalon lesz olvasható.
A MIÉP parlamenti titkárságán kora délután nem tartózkodott senki, ezért a párt szándékairól nem tudunk beszámolni.

Az MSZP-nél még nem tudnak biztosat

Az MSZP parlamenti titkárságára nem érkezett a frakció vezetősége részéről semmilyen utasítás, így egyelőre nem tudták megmondani, hogy a párt hogyan, és milyen eszközökkel akarja a képviselők vagyonnyilatkozatait nyilvánosságra hozni. Az SZDSZ frakció tegnapi ülésén egyhangúan elfogadott egy levelet, amelyet Isépy Tamásnak, az országgyűlés mentelmi bizottságának elnökének írtak, és amelyben azt kérték, hogy tegyék nyilvánossá az SZDSZ-es honatyák vagyonnyilatkozatait. A levelet mindenki aláírta, kivéve négy képviselőt, akik nem vettek részt az ülésen.

Barta Balázs

A mentelmi bizottság arról is határozott, hogy az általános vitára alkalmasnak tartja Torgyán József önálló képviselői indítványát, melyben a honatya egy, a képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezi. Az ellenzéki képviselők azért nem támogatták az indítvány vitára bocsátását, mert úgy vélték: az előterjesztés indokolása nem a határozati javaslatot indokolja meg. A dokumentum szerint azért van szükség a testület létrehozására, mert Torgyán József személyét az utóbbi hetekben méltatlan támadások érték.

Géczy József, szocialista bizottsági alelnök szerint ez az indokolás arra adna lehetőséget, hogy Torgyán József vagyongyarapodását vizsgálja egy különbizottság. Torgyán József úgy véli: az általa javasolt testület betekinthetne valamennyi vagyonnyilatkozatba: az 1990-ben, 1994-ben, illetve az 1998-ban leadottba. A honatyáknak a testület megalakulását követően 15 napon belül újabb, teljes körű vagyonnyilatkozatot kellene tenniük, a miniszterekkel, és pártelnökökkel együtt. A vizsgálóbizottság nyilvánosságra hozná azon képviselők nevét, akik nem tennének eleget a kötelezettségnek.

Ki ellenőrzi a vizsgálóbizottság tagjainak vagyoni helyzetét?

Torgyán József
Torgyán József
Torgyán nem válaszolt érdemben arra a kérdésre: nem vetne-e fel adatvédelmi aggályokat, ha egy képviselő nem járulna hozzá a zárt borítékjának a felbontásához. Fenyvesy Zoltán MIÉP-es honatya szerint az adatvédelmi törvény magasabb rendű jogszabály, mint egy országgyűlési határozat. Szabó Sándorné (MSZP) kikérte magának, hogy a közbizalom helyreállítására hivatkozva szeretné Torgyán a testületet létrehozatni. A közbizalom aláásását szolgálná - a képviselő asszony szerint - egy olyan bizottság létrehozása, amely eleve abból indulna ki, hogy a képviselők hazudtak.

A testület végül hét igen és öt nem szavazattal az általános vitára alkalmasnak találta az indítványt. A kisgazda pártelnök a bizottsági ülésről távozván nem válaszolt egyetlen újságírói kérdésre, így arra sem, a vizsgálóbizottság tagjainak vagyoni helyzetét ki ellenőrizné.