Ágnes
-1 °C
2 °C

Minden képviselő időben leadta vagyonnyilatkozát

2005.01.31. 22:04
Hétfőn éjfélig kell leadniuk a parlamenti képviselőknek az aktuális, az előző évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat. Hétfő délután fél hatig mind a 385 országgyűlési képviselő leadta nyilatkozatát. A fővárosi képviselők egy kivétellel időben adták be vagyonnyilatkozataikat. A parlamenti képviselők bevallását kedd reggeltől az interneten lehet megtekinteni.

Képviselői jogait nem gyakorolhatja az az országgyűlési képviselő, aki nem adja be időben, azaz minden év január 31-éig vagyonnyilatkozatát. További szankció az esetleges késlekedőnek, hogy nem kaphat a késlekedés idejére tiszteletdíjat sem. Hétfő délután fél hatig mind a 385 országgyűlési képviselő leadta nyilatkozatát, tájékoztatta az Indexet Géczi József Alajos, az országgyűlés mentelmi bizottságának szocialista elnöke.

Karsai József a bizottsági elnök főtanácsadója az MTI-nek elmondta, az MDF-frakció tagjai, illetve a független képviselők már pénteken benyújtották nyilatkozatukat, tehát MSZP-s, fideszes és SZDSZ-es képviselők bevallását várják még este nyolcig, de megvárják a későket is, ha még nyolc előtt jelentkeznek. Géczi közlése szerint tavaly mintegy negyvenen hagyták az utolsó napra bevallásuk leadását.

Reggel még nyolcvankét bevallás hiányzott. Az elnök biztos abban, hogy minden képviselő időben leadja vagyonnyilatkozatát, mivel telefonon mindannyian jelezték, hogy megteszik ezt. A dokumentumokat keddtől teszik közzé az országgyűlés honlapján, illetve elhelyeznek egy-egy másolatot a parlamenti könyvtárban és a sajtóirodán is.

Csak egy fővárosi képviselő nem tett időben eleget a bevallásnak

Egy kivétellel határidőre benyújtották a 67 fős Fővárosi Közgyűlés tagjai vagyonnyilatkozatukat az önkormányzat illetékes bizottságának. Ughy Attila, a fővárosi önkormányzat vagyonnyilatkozat- ellenőrző bizottságának elnöke az MTI-nek elmondta, hogy hétfő estig egyedül Katona Kálmán maradt adós ezzel. Hozzátette, hogy az MDF politikusa, akit napközben vidéken értek el telefonon, jelezte, hogy kedden pótolja mulasztását. A fideszes politikus közölte, hogy a vagyonnyilatkozatokat még e héten alaposan ellenőrzik formai szempontokból. El akarják ugyanis kerülni azt, hogy később bárkinek a nyilatkozatával kapcsolatban kételyek merüljenek fel.

Ughy Attila elmondta azt is, hogy az Országgyűléstől eltérően, ahol már kedden az interneten lesznek a vagyonnyilatkozatok, a fővárosi képviselőkét nem lehet majd megtekinteni a városháza honlapján. A politikus ezt azzal magyarázta, hogy a főpolgármesteri hivatal apparátusától nem kapják meg hozzá a szükséges segítséget, hiányzik az együttműködési készség a hivatal részéről.

A fideszes politikus leszögezte, furcsának tartja, hogy az a városvezetés, amely az e-önkormányzás mellett kampányol, elutasítja a Fővárosi Közgyűlés munkájának internetes közvetítését, s nem nyújt segítséget ahhoz sem, hogy a képviselők vagyonnyilatkozata felkerülhessen a világhálóra. Ughy Atila szerint várhatóan a jövő héten, a bizottság titkárságán, egy "betekintési kérelem" kitöltésével bárki megnézheti a városatyák vagyonnyilatkozatát.