Felesleges vakcinákból kért a török kormány Magyarországtól

2003.03.21. 16:10
A török kormány 1500 fekete himlő elleni vakcinát kért Magyarországtól. Itthon régóta nem ütötte fel a fejét a vírus, s ennek megfelelően több ellenanyag van, mint amennyi szükséges - vélik a szakemberek.
Magyarország fekete himlő elleni vakcinát ad Törökországnak, miután az ankarai kormány 1500 adagot kért. Az ország százezres dózisban rendelkezik, az 1977 felszámolt vírus ellenszerével - mondta Svéd László orvos-vezérőrnagy, a Magyar Honvédség (MH) egészségügyi csoportfőnöke az MTI-nek. Akkor Szomáliában volt feketehimlő-járvány. Magyarországon 100 éve nem volt tömeges megbetegedés fekete himlő miatt.

Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusa az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására az 1980-as évektől világszerte fokozatosan szüntették meg a fekete himlő elleni oltásokat. Abban az évben oltottak Magyarországon utoljára a vírus ellen. A jelenlegi szabályok szerint csak járvány esetén szabad oltani az embereket, a hatóanyag ugyanis mellékhatásokkal jár.

Magyarországon jelenleg nincs alkalmas laboratórium fekete himlő elleni védőoltás gyártásához.  • Tippek
  • Bankszámla