Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Eladtuk a H5N1 vakcina jogait

2006.04.14. 13:24
Egy orosz cég vásárolta fel a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza-vakcina gyártási jogait - írja a Magyar Hírlap. A gyártási technológiáját kifejlesztő, jelentős állami támogatásokban részesülő magyar cég nem vette fel a 2 milliárdos állami hitelt a vakcina iparszerű gyártására.

Oroszok vásárolták fel a Magyarországon kifejlesztett H5N1 vakcina gyártási jogait - tudta meg a Magyar Hírlap. A lap úgy tudja, hogy a szerződést a közelmúltban kötötték meg, így a vakcinát egy rövidesen felépülő oroszországi üzemben gyártják majd, amely októberben már megkezdheti a termelést.

Az értékesítés a költségvetésnek és a hazai gyártónak is jelentős bevételt hozhat. Az üzletben elsősorban az az Omninvest Kft. érintett, amely kifejlesztette, majd idén márciustól a világon elsőként gyártani is kezdte a madárinfluenza H5N1 változata elleni szérumot. A cég 1995 óta gyárt a magyar piacra hagyományos influenza elleni védőoltást. A szerződés részleteiről semmit sem lehet tudni. Rácz Jenő egészségügyi miniszter korábban több milliárd forintra becsülte a várható bevételt.

Jelenleg féltucatnyi országgal zajlanak tárgyalások a Magyarországon kifejlesztett, a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse ellen hatékony vakcina ügyében. A folyamatban lévő tárgyalások ígéretesek, de megállapodás eddig egyetlen érdeklődővel sem köttetett, közölte a kormányszóvivői iroda péntek délután.

Az Index március végén megírta, hogy a gyártási technológiáját kifejlesztő magyar cég nem vette fel a 2 milliárdos állami hitelt a vakcina iparszerű gyártására. Úgy tudjuk, hogy az Omninvest évek óta jelentős állami támogatásokban részesül, miközben egy offshore cég közbeiktatása miatt a közpénzek felhasználása nem látható át egyértelműen.