Valér
4 °C
8 °C

Független túlsúly a megismételt választásokon

2006.10.29. 23:14
Tizenkét településen kellett megismételni az önkormányzati választást vasárnap, a nem hivatalos adatok szerint a szavazás mindenhol eredményesen zárult.

Pest megye

Pest megye öt településén tartottak megismételt választást vasárnap. Kerepesen kampánycsend-sértés miatt kellett megismételni a választást, és a négy független induló közül Franka Pál Tibor újságíró kapta a legtöbb szavazatot, ő lett a település polgármestere, mondta Szilágyi Mária, a választási bizottság tagja.

Albertirsán szabálytalanságok miatt kellett az öttagú kisebbségi önkormányzati testületet újraválasztani. Kovács Tímea aljegyző információja szerint a kislistás szavazáson 102-en vehettek részt, közülük 59-en mentek el szavazni. A legtöbb voksot Maka Péterné, a Magyarországi Cigányok Országos Tanácsának jelöltje kapta.

Vasadon Mészáros Éva, az eddigi független polgármester kapta a legtöbb szavazatot, a mögötte végzőnél 89-cel több vokssal őrizhette meg polgármesteri székét, közölte Farkas Zoltán, a választási bizottság elnöke.

Budakalászon egy üres képviselői helyért heten pályáztak, a legtöbb szavazatot Harcsa Lajos, a Budakalászi Baráti Kör jelöltje kapta, ő egyébként korábban a település polgármestere volt, közölte Bocsi István jegyző.

Alulmaradt lányával szemben

Újra Virág Anett Máriát választották polgármesterré Baranyaszentgyörgyön a vasárnap megismételt voksoláson, közölte a település jegyzője. A mintegy 180 lakosú baranyai faluban a posztért három független jelölt versengett, a győztes 62, édesapja, a korábbi polgármester Bódis István 60, míg Vódli József 1 érvényes szavazatot kapott, mondta el Móritz Katalin. A jegyző hangsúlyozta: az eredmény még nem végleges, az ellen három napon belül kifogással lehet élni.

Móritz Katalin elmondta: a polgármester-választást azért kellett megismételni, mert a területi választási bizottság megsemmisítette az október elsejei voksolás eredményét, miután bebizonyosodott: azon hárman érvénytelen, lejárt személyivel szavaztak. A választás megismétlését Bódis István kérte, aki akkor is mindössze két szavazattal maradt alul lányával szemben.

Nincs változás Pamukon

Tóth Csabát, az október 1-jén megtartott helyhatósági választáson egy szavazattal nyertes független jelöltet választották polgármesternek a Somogy megyei Pamukon a vasárnap megismételt polgármester-választáson. A voksolást a Somogy Megyei Bíróság jogerős végzése alapján azért kellett megismételni, mert a két jelölt közötti egy szavazatkülönbség akár fordított sorrendet is eredményezhetett volna, ugyanis két választópolgár urnás szavazást kért, ám erre nem kapott lehetőséget. A megismételt választáson az erre jogosultak 91,8 százaléka adta le a voksát, azaz összesen 181-en, közölte a nem hivatalos végeredményt Németh Judit körjegyző az urnazárást követő szavazatszámolás után.

Tájékoztatása szerint egy szavazat érvénytelen volt, az érvényes szavazatok közül Tóth Csaba 97, míg riválisa Móhr Mihály (Somogyért Egyesület), a korábbi polgármester pedig 83 voksot kapott, ugyanannyit, mint október 1-jén. A szavazással kapcsolatosan rendkívüli esemény, törvénysértés miatti bejelentés nem történt, mondta a körjegyző. A voksoláson csak azok vehettek részt, akik erre október 1-jén is jogosultak voltak, és csak arra a két polgármester-jelöltre adhatták le voksukat, akikre akkor. Október 1-jén a 198 választásra jogosult helyi lakosból 169-en mentek el szavazni, két szavazat érvénytelen volt. Az érvényes szavazatokból akkor 84-et kapott a független jelölt.

Független győzelem Rohodon is

Független jelölt nyerte a Legfelsőbb Bíróság által megismételtetett polgármester-választást Rohodon vasárnap; Éles Dániel, a község eddigi önkormányzati vezetője a Fidesz-KDNP jelöltjét győzte le, közölte a település jegyzője az előzetes eredményt. A független Éles Dániel, aki 1990 óta polgármester Rohodon, 418 szavazatot kapott, míg a másik indulóra, a Fidesz-KDNP jelöltjére, Éles Tiborra 370-en voksoltak, mondta Czakó Sándor. A jegyző hozzátette: a bírósági végzés alapján megismételt választáson az 1001 szavazó közül 796 adta le voksát, így a részvétel 79,52 százalékos volt.

A Legfelsőbb Bíróság törvénysértés miatt semmisítette meg a korábbi, október elsejei rohodi polgármester-választás végeredményét és rendelte el a szavazás megismétlését. A bírósági végzés szerint a település szavazatszámláló bizottságának tagjai törvényt sértettek azzal, hogy nem okirat alapján ellenőrizték a voksoláson megjelentek személyazonosságát, arra hivatkozva, miszerint mindenkit személyesen ismernek. Október elsején egyébként egy másik független jelölt, Láng Gyula kapta a legtöbb szavazatot Rohodon, 318 voksot, de ő a megismételt választás előtt visszalépett az újbóli indulástól. Az első választáson Láng Gyula mögött Éles Tibor, a Fidesz-KDNP jelöltje végzett a második helyen 309 vokssal, míg Éles Dánielre, a megismételt választás nyertesére akkor 166-an szavaztak.

Választási bálás ruha

Tiba István, a Fidesz jelöltje nyerte a megismételt polgármester-választást a Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban - közölte az MTI-vel a szavazás végeredményét Radócz István aljegyző. Az október 1-jei választást azért kellett megismételni, mert előbb a területi választási bizottság, majd a bíróság is megsemmisítette két választókerület eredményét. Bizonyítottnak látták ugyanis, hogy szeptember 28-án Balmazújvárosban egy ház udvarán bálás ruhát osztottak, és a megajándékozottaktól a Fidesz jelöltjének támogatását kérték. Az ügyben a választási bizottság büntető feljelentést is tett választási csalás gyanúja miatt.

Az október 1-jei polgármester-választást Balmazújvárosban Tiba István, a Fidesz polgármester-jelöltje 2887 szavazattal nyerte meg, s mindössze 167 szavazattal maradt le tőle Gál István volt polgármester, az SZDSZ polgármester-jelöltje.

A megismételt választáson a korábbi 52 százalék helyett a szavazásra jogosultak 64 százaléka voksolt vasárnap. Tiba Istvánt 3215-en, Gál Istvánt 2914-en támogatták, így 301 szavazatkülönbséggel a Fidesz jelöltje lesz az elkövetkező négy évben Balmazújváros polgármestere. Veres Margit, a harmadikként induló független jelölt 1163 szavazatot kapott. Radócz István aljegyző szerint a megismételt választás eredményeként ugyanazok a jelöltek kaptak bizalmat, akik október 1-jén is bekerültek az önkormányzati képviselő-testületbe.

Jász-Nagykun-Szolnok

Két Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülésen, Nagyivánban és Tiszabőn tartottak vasárnap megismételt polgármester-választást a bíróság jogerős végzése alapján. A Hortobágy széli Nagyivánban az 1020 választásra jogosultból 827 polgár élt szavazati jogával, ami 81 százalékos részvételi arányt jelent, közölte Kissné Horváth Piroska jegyző. Tájékoztatása szerint a két független jelölt közül Lajtos István 464, míg a korábbi elöljáró, Orosz Gyuláné 353 érvényes voksot kapott. A választást azért kellett megismételni, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a településen az idősek otthonában befolyásolták a választói akaratot, ami közrejátszott az eredmény kialakulásában.

Tiszabőn szintén két független jelölt indult a megismételt polgármester-választáson, közülük Farkas Barnabás lett a falu első embere 556 szavazattal, Szabó Béla, a korábbi elöljáró 410 voksot mondhat magáénak, mondta el Baranyi Imre a területi választási iroda vezetőjének jogi helyettese, hozzátéve a választói aktivitás itt is 80 százalék felett volt.

Kékeden is független győzelem

A nem hivatalos végeredmény szerint a független Hunkár Sándor László lett a polgármester a vasárnapi megismételt választás alapján Kékeden. Az önkormányzati választást azért kellett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen megismételni, mert október 1-én több választópolgár nem igazolta magát, és a szavazóbizottság tagjai sem kérték a személyazonosító okiratokat.

Rendben zajlott le az önkormányzati választás a zempléni településen, ahol a névjegyzékben szereplő 185 választópolgárból 166-an mentek el voksolni. Hunkár Sándor László 89, míg az ugyancsak független Weszelovszky Máriusz 76 szavazatot kapott, a 166 leadott voks közül mindösszesen egy volt érvénytelen, mondta Tóthné Majoros Mária, a területi választási bizottság munkatársa. Hozzátette: az eredmény nem végleges, három napon belül lehet fellebbezni.

Emlékeztetett arra, hogy Kékeden azért kellett megismételni az önkormányzati választást, mert október elsején - itt mindenki ismer mindenkit alapon - igen sok választó nem igazolta magát hivatalosan, a szavazóbizottság tagjai nem is kérték tőlük az okmányt. A törvénytelenséget többen jelezték a helyi választási bizottságnak, amely megsemmisítette mind a polgármester, mind pedig a képviselő-választás eredményét. A felülvizsgálati kérelmet követően a megyei bíróság úgy döntött: új választást kell tartani Kékeden.

A kékedi ismételt önkormányzati választás miatt már csak november elején tarthatja meg alakuló közgyűlését a megyei önkormányzat, ugyanis a 10 ezer lakos alatti településeken leadott voksok (is) meghatározzák a megyei önkormányzat összetételét.