Gerzson
-3 °C
3 °C

Pártok a választás időpontjáról

2001.12.13. 18:30
A parlamenti, illetve az előző választásokon 1 százalékos támogatottságnál jobb eredményt elért pártok vezetői tudomásul veszik a köztársasági elnök csütörtökön bejelentett döntését, miszerint április 7-én lesz a jövő évi országgyűlési képviselő-választások első fordulója, a második forduló pedig április 21-én tartják. Több politikus is reményét fejezte ki, hogy a húsvét közelségét egyik párt sem használja majd fel kampánycélokra, a szabad demokraták pedig bejelentették, hogy az ünnepnap idején nem korteskednek.
Pokorni Zoltán véleménye szerint a választási időpont kiírásánál a köztársasági elnök a parlamenti pártok meghatározó többségének álláspontját vette figyelembe. A Fidesz elnöke az MTI-nek emlékeztetett arra, hogy szerdán az államfőnél jelen lévő pártok közösen kérték Mádl Ferencet, hogy ha a választások időpontjával kapcsolatban meghozza döntését, akkor azt a lehető leghamarabb hozza nyilvánosságra. Pokorni Zoltán örömmel fogadta, hogy Mádl Ferenc a közösen megfogalmazott kérésnek eleget tett.

Az MSZP tudomásul veszi a köztársasági elnök döntését a 2002-es országgyűlési választások első, illetve második fordulójának időpontjáról - közölte az MTI-vel Kovács László szocialista pártelnök. Emlékeztetett: azért javasolták Mádl Ferencnek a májusi időpontot, mert 1994-ben és 1998-ban is ebben a hónapban voltak a választások, az MSZP pedig semmilyen okot nem látott a változtatásra. Igaz, sokan szeretnék, hogyha a jelenlegi kormány mielőbb távozna, de mi adtunk volna nekik még egy hónapot. A köztársasági elnök úr nem volt ilyen nagylelkű - fogalmazott Kovács László.

A Független Kisgazdapárt üdvözli az államfő döntését. Béres Béla alelnök az MTI-nek megjegyezte: az FKGP is ezt a két időpontot javasolta. Szerencsésnek nevezte, hogy április elején tartják a választásokat, mert - mint mondta - akkor még nem kezdődnek meg a mezőgazdasági munkálatok, és a kopogtatócédulák gyűjtése is befejeződhet március 15-e előtt.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a választások időpontja túl közel esik a húsvéti ünnepekhez, és emiatt fennáll annak a veszélye, hogy átpolitizált lesz a húsvét. Az ellenzéki politikus az MTI-nek leszögezte: az SZDSZ azokban a napokban nem fog kampányolni és reméli, hogy az egyházaknak és a többi pártnak is lesz annyi önmérséklete, hogy mentesíteni tudják a pártpolitikától az ünnepet. Jelezte, hogy a szerdai egyeztetésen április 14-ét, illetve április 28-át javasolták a választások első, valamint második fordulójának időpontjaként. Hozzátette: az áprilisi időpont lehetőséget ad arra, hogy a jelenlegi kormány minél előbb távozzon a hivatalából.

Dávid Ibolya szerint célszerű, racionális időpont április 7-e, amelyre a köztársasági elnök a választások első fordulóját kitűzte. Személy szerint azért örülök az április 7-ei időpontnak, mert már másfél, két hónapja elkezdődött a kampány, ami szokatlan, hiszen eddig egyetlen ciklusban sem kampányoltak ilyen korán a pártok - tette hozzá Dávid Ibolya. Dávid Ibolya elmondta: ha április 7-én van az első forduló, akkor február 14-én indul a kopogtatócédulák gyűjtése, tehát a március 15-ei ünnepségeket megkímélhetik a politikai felhangoktól.

Csurka István az MTI-nek kijelentette: a MIÉP örül a köztársasági elnök döntésének, mert ezzel is rövidebb lesz a máris eldurvult és a közvéleményben sok "ferdülést" okozó kampány. A pártelnök-frakcióvezető hozzátette, a MIÉP készen áll a megmérettetésre.

Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Néppárt elnöke az MTI érdeklődésére közölte, hogy pártja - természetesen - tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését. Hozzátette: annak viszont örülnének, ha a pártok nem használnák fel a kampányban a húsvéti ünnepeket, amelyek így igen közel lesznek időben a választások első fordulójához. Bartók Tivadar, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke szintén kijelentette, hogy pártja - bár egy májusi időpontot szerencsésebbnek tartott volna - tiszteletben tartja az államfő döntését. Elmondta, hogy a KDNP-s politikusok a Centrum jelöltjeként indulnak a választásokon.

A Munkáspárt üdvözli, hogy az államfő a lehető legkorábbi időpontra írta ki a választásokat, mert - mint Vajnai Attila alelnök elmondta - a párt megítélése szerint minél előbb új kormányra és Országgyűlésre van szükség a súlyos társadalmi és szociális konfliktusok enyhítése érdekében.