Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP is áttekinti, mi van, ha jön a választás

2008.09.26. 17:07
A szocialista párt választási felkészültségéről is beszámolót kap az MSZP országos választmánya szombaton. Az előrehozott választás veszélye miatt készült áttekintésre azért van szükség, mert zárt körben Gyurcsány Ferenc pártelnök is beismerte: a néppártosított Fidesz pártszervezete ma sokkal jobb állapotban van, mint a szocialistáké.

Nemcsak az október 11-re tervezett pártkongresszus előkészítése lesz napirenden a szocialista párt válaszmányi ülésén. Szombaton azzal is szembesülnie kell a testületnek, hogy valójában hogy áll a párt, ha új választások lennének, mert nem tudták megoldani a kormány parlamenti támogatását.

Az MSZP-vezetésben az őszi, téli politikai helyzetre felvázolt kombinációk sem zárják ki teljesen, hogy az egyezkedések a végén mégis előrehozott választásokhoz vezetnek. Az esély minimalizálására ugyan több megoldás is felmerült. A legradikálisabb elképzelés szerint az is előfordulhat, hogy Gyurcsány Ferenc akkor sem mondana le, ha végül az SZDSZ-szel, vagy más módon sem sikerül biztosítani a költségvetés elfogadását. Az október 11-i pártkongresszus a miniszterelnök 2006-os kormányalakítási felhatalmazásának módosításával, amely eddig az SZDSZ-es koalícióhoz kötötte Gyurcsányt, később alapot adhat arra, hogy a kormányfő a sikertelenség miatt ne magát, hanem a módosítást elvégző, tehát az új feladatot kiszabó kongresszust okolja. A felelősség áthárítása pedig akár a 2008-as költségvetés továbbvitelével is lehetővé teheti a kormányfő hatalmon maradását.

A végső esetre is számítva a választmány azonban mégis áttekinti, hogy jelenleg milyen állapotban szállna be a párt egy esetleges választási kampányba. A beszámolóra azért is szükség van, mert a hírek szerint már maga Gyurcsány Ferenc is kongatta a vészharangot. Szerinte is rosszabb az MSZP-s felkészültség, mint a Fideszé.

Simon Gábor, a párt országos választmányának elnöke és Gyurcsány Ferenc érkezik a Magyar Szocialista Párt Választmányának zárt ülésére

Ha most vasárnap lenne a rendkívüli országgyűlési választás, az MSZP-nek a Kapolyi-féle MSZDP-n kívül nem lenne olyan szövetségese, amelyik a jelölések és visszalépések egyeztetésével segíthetné a szavazatmaximálást. Viszont az országos szinten kitűnő szövetségesnek beállított szociáldemokrata párt a választókerületekben többnyire nagyon feszült viszonyban van a helyi MSZP-sekkel. A koalíciós szakítás óta nincs rendezve az SZDSZ-es közös jelöltek ügye sem.

Az utóbbi években a párt eddig erősnek tartott budapesti szervezetei közül sok szétzilálódott. Több kerületben éppen az MSZDP-t felhasználva régi szocialisták hagyták el a pártot. Az alapszervezetek nem nagyon dolgoznak. Többször felvetődött, hogy a Fideszben Orbán Viktor pártelnök által kíméletlenül érvényesített sikerességi elv az MSZP-ben egyáltalán nem működik. Nem kevesen indulnak kétszer, háromszor is ugyanazért az egyéni választókerületért olyan jelöltek, akiknek egyetlen alkalommal sem sikerült még győzni.