Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Az MSZP is áttekinti, mi van, ha jön a választás

2008.09.26. 17:07
A szocialista párt választási felkészültségéről is beszámolót kap az MSZP országos választmánya szombaton. Az előrehozott választás veszélye miatt készült áttekintésre azért van szükség, mert zárt körben Gyurcsány Ferenc pártelnök is beismerte: a néppártosított Fidesz pártszervezete ma sokkal jobb állapotban van, mint a szocialistáké.

Nemcsak az október 11-re tervezett pártkongresszus előkészítése lesz napirenden a szocialista párt válaszmányi ülésén. Szombaton azzal is szembesülnie kell a testületnek, hogy valójában hogy áll a párt, ha új választások lennének, mert nem tudták megoldani a kormány parlamenti támogatását.

Az MSZP-vezetésben az őszi, téli politikai helyzetre felvázolt kombinációk sem zárják ki teljesen, hogy az egyezkedések a végén mégis előrehozott választásokhoz vezetnek. Az esély minimalizálására ugyan több megoldás is felmerült. A legradikálisabb elképzelés szerint az is előfordulhat, hogy Gyurcsány Ferenc akkor sem mondana le, ha végül az SZDSZ-szel, vagy más módon sem sikerül biztosítani a költségvetés elfogadását. Az október 11-i pártkongresszus a miniszterelnök 2006-os kormányalakítási felhatalmazásának módosításával, amely eddig az SZDSZ-es koalícióhoz kötötte Gyurcsányt, később alapot adhat arra, hogy a kormányfő a sikertelenség miatt ne magát, hanem a módosítást elvégző, tehát az új feladatot kiszabó kongresszust okolja. A felelősség áthárítása pedig akár a 2008-as költségvetés továbbvitelével is lehetővé teheti a kormányfő hatalmon maradását.

A végső esetre is számítva a választmány azonban mégis áttekinti, hogy jelenleg milyen állapotban szállna be a párt egy esetleges választási kampányba. A beszámolóra azért is szükség van, mert a hírek szerint már maga Gyurcsány Ferenc is kongatta a vészharangot. Szerinte is rosszabb az MSZP-s felkészültség, mint a Fideszé.

Simon Gábor, a párt országos választmányának elnöke és Gyurcsány Ferenc érkezik a Magyar Szocialista Párt Választmányának zárt ülésére

Ha most vasárnap lenne a rendkívüli országgyűlési választás, az MSZP-nek a Kapolyi-féle MSZDP-n kívül nem lenne olyan szövetségese, amelyik a jelölések és visszalépések egyeztetésével segíthetné a szavazatmaximálást. Viszont az országos szinten kitűnő szövetségesnek beállított szociáldemokrata párt a választókerületekben többnyire nagyon feszült viszonyban van a helyi MSZP-sekkel. A koalíciós szakítás óta nincs rendezve az SZDSZ-es közös jelöltek ügye sem.

Az utóbbi években a párt eddig erősnek tartott budapesti szervezetei közül sok szétzilálódott. Több kerületben éppen az MSZDP-t felhasználva régi szocialisták hagyták el a pártot. Az alapszervezetek nem nagyon dolgoznak. Többször felvetődött, hogy a Fideszben Orbán Viktor pártelnök által kíméletlenül érvényesített sikerességi elv az MSZP-ben egyáltalán nem működik. Nem kevesen indulnak kétszer, háromszor is ugyanazért az egyéni választókerületért olyan jelöltek, akiknek egyetlen alkalommal sem sikerült még győzni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!