József, Bánk
-6 °C
0 °C

Jospin válaszolt a 33 értelmiséginek

2001.04.04. 16:00
Lionel Jospin francia kormányfő a 33 magyar közéleti személyiség levelére írt válaszában kifejtette, hogy az emberi és a kisebbségi jogok tiszteletben tartása fontos kérdése az EU bővítési perspektívájának. Mint ismert, a zámolyi romák menedékjogának megadása után több település romái fontolgatják a kivándorlást.

Az emberi, valamint a kisebbségi jogok tiszteletben tartása fontos kérdése az Európai Unió bővítési perspektívájának - erről Lionel Jospin francia kormányfő kabinetfőnöke írt, amikor arra a március 9-én kelt levélre válaszolt, amelyben 33 magyar közéleti személyiség köszönetet mondott azért, hogy több zámolyi romát a francia hatóság menekültként ismert el.

A francia döntés tanulságos a magyar társadalom számára

Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság elnöke által eljuttatott dokumentumban az aláírók az egész francia nemzetnek köszönetet mondva, annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy a francia társadalom szolidaritása és a francia hatóság döntése tanulságul szolgálhat a magyar társadalom számára.

A francia miniszterelnök kabinetfőnöke, Henry Pradeaux közlése szerint Lionel Jospinre mély benyomást tettek a levélben foglalt észrevételek. Jelezte: Franciaország hagyományosan odafigyel az emberi jogokra, és gondot fordít a kisebbségek jogainak tiszteletben tartására. A március 28-án kelt válaszlevél szerint a francia miniszterelnök külön érdeklődéssel nyugtázta azt a tevékenységet, amelyet a Kőszeg Ferenc elnöksége alatt működő bizottság fejt ki e jogok magyarországi védelmének érdekében.

Más romák is Strasbourgba mennének

A zámolyi romák menekült státusának megadása után több település cigánysága is fontolgatta, hogy ők is Strasbourgba menekülnének. Jászladányról és Komlóról is érkezett ilyen jellegű hír.