Orbán pénteken válaszol Medgyessynek

2003.03.28. 02:20
Medgyessy Péter levélben kérte fel a rendszerváltozás utáni korszak három egykori miniszterelnökét, hogy az EU-csatlakozásról szóló szerződés athéni aláírási ünnepségén vegyenek részt - írja a Népszabadság. A Fidesz vezető politikusai a párt csütörtöki elnökségi ülésén azon az állásponton voltak, hogy Orbán is csatlakozzon a delegációhoz. Itt vitatták meg azt az alapszabály-módosítást, amely szerint a Fidesz a jövőben erősen centralizált párt lesz.
Medgyessy Péter levélben kérte fel a rendszerváltozás utáni korszak három egykori miniszterelnökét, Boross Pétert, Horn Gyulát és Orbán Viktort, hogy az EU-csatlakozásról szóló szerződés athéni aláírási ünnepségén vegyenek részt - írja a Népszabadság.

Orbán levélben válaszol

Öt helyett tíz
Magyarország szeretné elérni, hogy az athéni aláírási ceremónián a magyar küldöttség nagyobb lehessen a görögök által megállapított öt főnél. A miniszterelnök három egykori kormányfőt szeretne meghívni, Kovács László külügyminiszter számít elődeire, Jeszenszky Gézára és Martonyi Jánosra. A küldöttségben helyet kívánnak biztosítani Mádl Ferenc jelenlegi és Göncz Árpád korábbi köztársasági elnöknek, valamint Juhász Endre brüsszeli EU-nagykövetnek. Amennyiben mindenki elfogadja a meghívást, úgy Magyarországot öt politikus helyett tíz képviselheti Athénban.
Horn és Boross még korábban jelezte, hogy elmenne a görög fővárosba, míg a Fidesz vezető politikusai a párt csütörtöki elnökségi ülésén azon az állásponton voltak, hogy Orbán is csatlakozzon a delegációhoz. Ezzel jelezné, hogy a nemzeti konszenzus híve. Az utazás gyakorlati okokból is hasznos volna, írja a Népszabadság, mivel a csatlakozási szerződés aláírásának napján, április 16-án, az Európai Néppárt is Athénban tanácskozik.

A napilap információi szerint az előző ciklus miniszterelnöke döntését egyelőre nem közölte, csupán annyit közölt, hogy pénteken levélben válaszol Medgyessynek. Amennyiben Orbán nem utazna Athénba, akkor Boross Péter is itthon maradna.

Alelnökök: Pokorni és egy ismeretlen

A Fidesz csütörtöki elnökségi ülésén megvitatták a Kövér László által készített alapszabály-módosítást. A Népszabadság tudósítójának több politikus úgy nyilatkozott, hogy a dokumentum szerint a Fidesz - a párt élére valószínűleg visszatérő Orbán Viktor elképzeléseinek megfelelően - "erősen centralizált" párt lesz. Ennek jegyében a választókerületek koordinátorait a pártelnök jelölné ki, ahogy nagy befolyása lenne a képviselőjelöltek kiválasztásánál is. A megyék hatásköre szűkülne. Ezt a lépést egyébként, a Népszabadság információi szerint, Áder János ügyvezető alelnök nem tartja helyesnek.

Az alelnöki posztra Pokorni Zoltán mellett olyan jelölt esélyes, aki nem tartozik a Fidesz országosan ismert politikusai közé.  • Tippek
  • Bankszámla