Béla
12 °C
27 °C

Gyurcsány a radikalizálódástól tart

2006.11.25. 12:37
A kormányfő hét pontba sűrített politikai hitvallásának felsorolásával kezdődött az MSZP választmányi ülése, amely a pártelnökválasztási kampány első terének bizonyult. Gyurcsány Ferenc mindenkinek együttműködést ajánlott, az EP magyar képviselőit tanácskozásra hívta.

A matematika és a futás elmélete

A matematikában két fél egy egész, a nemzet a haza dolgaiban ez nem így van, kezdte felszólalását a náthájával küszködő miniszterelnök. A kormányfő szerint az MSZP humanista, hazafias meggyőződésű párt, amelynek a "szabadság szülte rendről" kellene szólnia.

Az MSZP-nek nem kell attól félnie, hogy a rend politikáját hangsúlyos elemévé teszik a következő években, mondta, majd hozzátette, a rendetlenség azokat sújtja, akiknek kevés jutott másból is, mondta a kormányfő. "Akiknek riasztók védik a házát, akiknek autó viszi reggel a gyerekeit az iskolába, az kevésbé fél" - toldotta meg eszmefuttatását a miniszterelnök. Gyurcsány köszönetet mondott az országnak, mert "megmutatta, a radikális kalandoroknak nem enged, nem csábul".

Következzék az együttműködés

"A döntések legnehezebb szakaszán túl vagyunk" - mondta Gyurcsány, aki szerint olyan szakasz következik, amelyben a társadalmi szereplőkkel a pártokkal az együttműködés dominál. A kormány célja, hogy törvénnyel megerősítse a szociális együttműködés fórumait.


Tekintse meg képeinket.
fotók: Barakonyi Szabolcs

Gyurcsány szerint rontja helyzetünket, ahogyan a belső viták a nemzetközi porondon megjelennek, ahelyett, hogy "egymást támogató elkötelezettséggel" képviselnék az ország érdekeit külföldön. Ennek érdekében december 10-re tárgyalásra hívta az Európai Parlament összes magyar képviselőjét. Az együttműködés új formáit hozzák létre, amely 2004 óta nem alakult ki, mondta.

Stabilitás, reform, Új Mao

A miniszterelnök reggeli kocogása során tapasztaltakból vett példákkal illusztrálta a stabilitás, a felzárkózás, a reformok szükségességét. Az analógiák közül a legsúlyosabb meglátásaként azt jegyeztük föl, hogy a miniszterelnök, aki szombatonként 8-10 fős csoporttal kocog, soha nem hagyja hátra azokat, akik - és ilyen minden szombaton legalább egyszer előfordul - nem bírják tovább "szuflával", hanem ráveszi őket, hogy ne maradjanak le, és együtt jutnak el a célig.

Nehogy az MSZP is radikalizálódjon

Gyurcsány utolsóként a pártreformról ejtett szót. Az MSZP jövő februárban új pártelnököt választ, egyelőre Gyurcsány az egyetlen jelentkező. A kormányfő kifejtette, olyan pártot akar, amely egyfajta "posztmodern hálózatos baloldalisággal" "kinyitja kapcsolatrendszerét, kulturáját". A hierarchia demokratizálásáról is szót ejtett, majd nevek és konkrétabb csoportok említése nélkül, a jobboldal radikalizálódásáról beszélt, de néhányak szerint félreérthetetlenül azokra a szocialista párttagokra utalt, akik a kormány politikáját bírálják. Szerinte a radikalizálódás rossz út. (A miniszterelnök a cikk megjelenése után az Indexnek egyértelművé tette szavait. Azt mondta, a párton kívüli radikalizálódásra gondolt, és nem akart semmilyen szocialista csoportra utalni.) "Az út elején vagyunk, a kormány képes olyan utat mutatni, ami nem változtat a célokon" - tette hozzá.

A kormányfő beszéde után zárt ülést rendeltek el.