Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Elegen voltak az időközi választásokon

2003.04.28. 06:59
A Baranya megyei Kisbudmér kivételével mindenhol eredményesen értek véget a vasárnapi időközi polgármester- és önkormányzati választások. A legszorosabb eredmény Zsámbékon született, ahol a Fidesz jelöltje két szavazattal előzte meg szocialista-párti vetélytársát. Dömsödi Gábor televíziós műsorvezetőt a Nógrád megyei Bokor polgármesterévé választották.
A vasárnap tartott időközi polgármester- és önkormányzati választások nagy részvétel mellett eredményesen zajlottak; az éjjel fél 12-ig beérkezett információk szerint csak egy helyen, a Baranya megyei Kisbudméron kell újabb polgármester-választást tartani. Kisbudméron a két első helyen végzett jelölt között szavazategyenlőség alakult ki. A többi településen sikerült megválasztani a polgármestereket.

Két szavazat döntött

A legszorosabb eredmény Zsámbékon alakult ki, ahol Horváth Gellértné a Szövetség Zsámbékért, a Fidesz támogatta civil szervezet jelöltje 679 vokssal nyerte el a polgármesteri posztot, míg riválisa, Keserű János, az MSZP jelöltje 677 szavazatot kapott. A Pest megyei városban azért kellett időközi választást tartani, mert tavaly ősszel szavazategyenlőség alakult ki.

A részvételi arány a kis falvak többségében a polgármester-választásokon magas, 70-80 százalék körüli volt, egyes helyeken megközelítette a 90 százalékot, ugyanakkor a nagyobb településeken alacsonyabb volt.

A Baranya megyei Kisdéren a 106 választásra jogosult lakosból 103-an adták le szavazatukat, a Vas megyei Iklanberényben pedig a falu 34 szavazásra jogosult polgárából 32-en jelentek meg a szavazáson. A Somogy megyei Csurgón viszont a részvétel még az 50 százalékot sem érte el: a 4.531 választásra jogosult állampolgár közül 2.077-en adták le voksukat.

A csurgói választás érdekessége, hogy az előző polgármester 12 év után azért mondott le, mert jelöltjét, Bihariné Asbóth Emőkét a testület többszöri kísérlet ellenére sem választotta meg alpolgármesterré. A lemondás miatt kiírt időközi választáson a település polgármestere Bihariné Asbóth Emőke lett, 1.327 szavazattal.

Dömsödi falut is vezet

A Nógrád megyei Bokor vezetőjévé Dömsödi Gábort választották; a televíziós műsorvezető társadalmi megbízatású polgármesterként irányítja majd a 137 lakosú falut. Összesen negyven településen tartottak vasárnap időközi önkormányzati választásokat, az esetek többségében a polgármesteri posztért indulókra voksolhattak az arra jogosultak.

Vas megyében 9, Somogy megyében 7, Győr-Moson-Sopron és Baranya megyében 4-4, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Pest és Veszprém megyében 3-3, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2-2, Zala és Heves megyében, valamint Budapesten 1-1 helyen került sor időközi választásokra.

Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint összesen 26 településen polgármestert, öt településen cigány, egy helyen pedig német kisebbségi önkormányzati tagokat választottak.