Hella
16 °C
28 °C

Kiss Péter vagy Gyurcsány Ferenc lesz a miniszterelnök

2004.08.21. 22:48
Az MSZP elnöksége szombat este elfogadta azt a választmányi döntést, hogy Kiss Péter mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltsége is a várhatóan szerdán megtartandó rendkívüli kongresszus elé kerüljön. Az MSZP régi motorosai Hornnal, Kováccsal az élen egyértelműen Kisst támogatják. A korábban jelöltként emlegetett Veres János pénzügyi államtitkár kiesett a versenyből.
Gyurcsány Ferenc
Szombat reggel koalíciós egyeztetéssel kezdett a két kormánypárt. Kuncze Gábor a tárgyalás után kijelentette, hogy a két párt továbbra is együtt akar kormányozni. Az SZDSZ nem akar újabb tárcákat, újabb pozíciókat, de határozottabb kormányzást szeretne, és természetesen azt, hogy programjának legfontosabb elemei, például az adócsökkentés, érvényesüljenek a kormányprogramban is.

Kuncze kijelentette, hogy az SZDSZ semmilyen módon nem akar beleszólni, hogy kit jelöl miniszterelnöknek a szocialista párt, és az SZDSZ semmilyen módon sem szeretné befolyásolná az MSZP-ben zajló folyamatokat. A pártelnök azt is elmondta, hogy a több százmilliós agrártámogatás felvétele miatt támadott Wekler Ferenc lemondott az Országgyűlés alelnöki tisztéről. Bővebben a koalíciós egyeztetésről>>>

Délután az MSZP választmánya ült össze, hogy szavazzon, mely jelöltek állhatnak programjukkal a párt szerdára tervezettt rendkívüli kongresszusa elé. A választmányi ülésre azután került sor, hogy a párt egyes csoportjai, vezető politikusai élesen támadták azt a módszert, ahogyan az elnökség, illetve az elnökség egy része "lemutyizta" Kiss Péter kancelláriaminiszter miniszterelnök-jelöltségét. A döntést többen antidemokratikusnak és illegitimnek nevezték. Bővebben az "elnöki puccsról">>>>

A választmány elé végül három név került: Gyurcsány és Kiss mellett Veres János pénzügyi államtitkár jelöltségéről is szavaztak a testület tagjai. Végül 140 szavazatból 103-at Kiss Péterre, 99-et pedig Gyurcsán Ferencre adtak le. (A szabályzat szerint egy választmányi tag több jelöltre is szavazhatott.) Veres János pénzügyminisztériumi államtitkár nem kapta meg a jelöléshez szükséges ötvenszázaléknyi szavazatot.

Az MSZP elnöksége szombat éjjel rábólintott a választmány néhány órával azelőtt hozott döntésére, és egyhangúlag, ellenszavazat nélkül támogatják Gyurcsány Ferenc jelölését is. A kongresszus szerdán tehát Kiss Péter jelenlegi kancelláriaminiszter vagy Gyurcsány Ferenc eddigi gyermek-, ifjúsági és sportminiszter közül választ miniszterelnököt.

Miniszterelnök-jelöltek és az etikett

Kiss Péter
A pártelnök, helyettese, a két alelnök és a választmányi elnök hétfőn hallgatják majd meg a miniszterelnök-jelölteket, és megegyeznek abban, miként célszerű a jelölteknek beszélnie és viselkednie a kongresszusig tartó időszakban.

Jánosi György választmányi elnök reményét fejezte ki, hogy a két jelölt versengése tisztességes, a párt politikai kultúrájához méltó lesz.

Kovács László késő éjszakába nyúló sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az SZDSZ-t még az éjszaka informálisan tájékoztatja a választmány és az elnökség döntéséről. Az MSZP nem számít arra, hogy az SZDSZ esetleg nem támogatja jelöltjeiket, válaszolta újságírói kérdésre.

Értesüléseink szerint Kuncze Gábor ekkor már Athénban volt, ahol vasárnap megnézi a férfi párbajtőrcsapat összecsapását.


Gyurcsány Ferenc
Pápán született, 1961. június 4-én. Nős, négy gyermek apja. 1984-ben tanári, 1990-ben közgazdászdiplomát szerzett Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen. Angolul társalgási szinten beszél. 1990-től 1992-ig a CREDITUM Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársaként dolgozott Budapesten, majd rövid ideig az EUROCORP nemzetközi Pénzügyi Rt. igazgatója volt. 1992-2002 között az ALTUS Befektetési és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója; azóta a cég felügyelőbizottságának elnöke.

Politikai pályafutását a KISZ-ben kezdte, 1984-88 között a szervezet pécsi bizottságságának titkára, 1988-1989-ben a KISZ KB Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke volt, innen került a KISZ utódszervezeteként alakult DEMISZ alelnöki székébe. 2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök stratégiai főtanácsadójának kérte fel, 2003-ban gyermek-, ifjúsági és sportminiszterré nevezte ki. 2003 óta az MSZP országos választmányának tagja. 2004 januárjában a küldöttgyűlés a párt Győr-Moson-Sopron megyei elnökévé választotta.

Kiss Péter
1959. június 11-én született Celldömölkön. Nős, egy gyermeke van. 1983-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán Termelési rendszer szakon diplomázott. Alapító elnöke a Baloldali Ifjúsági Társulásnak, az MSZP egyik alapítója. 2001. januárja óta az MSZP Baloldali Tömörülés Platform elnöke.

2003 márciusától az Országos Elnökség tagjává választották. Először 1995. december 1-től 1998- július 7-ig volt munkaügyi miniszter, 2002. május 27-től foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, majd 2003. március 3-tól a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.