Letiltották az MTI-t Orbánról

2014.04.06. 10:56 Módosítva: 2014.04.06. 15:48

Hiába jelent meg az MTI fotósa abban a XII. kerületi szavazókörben, ahol reggel 8-kor Orbán Viktor adta le a szavazatát, az utolsó pillanatban a főszerkesztő telefonon felhívta, hogy mégsem kell kép a miniszterelnökről. Az ügyről a helyszínen tartózkodó fotósoktól értesültünk, és a történetet alátámasztani látszik, hogy az MTI 11-ig nem adott ki fotót Orbánról. Ez az MTI történetében példátlan.

Nem tudjuk, mi áll az ügy hátterében, de a legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a miniszterelnök vagy a stábja inkább Orbán saját fotósának képeit látná szívesen az MTI-ben, hogy az állami hírügynökség a lehető legelőnyösebb képeket adja ki. Ez az MTI etikai szabályaival, hagyományaival azonban összeegyeztethetetlen. Úgy tudjuk, az ügy miatt kisebb botrány tört ki az MTI-ben.

Kerestük Lencsó Rita kommunikációs igazgatót és Virágvölgyi Istvánt, a fotórovat vezetőjét, de egyelőre egyikük sem reagált. A hvg.hu-nak Lencsó Rita azt nyilatkozta, hogy egyeztetett a hírigazgatóval, és "a hírt az MTVA nem kommentálja". A lap úgy értesült, hogy a Miniszterelnökség a Magyar Nemzet Online-tól kért fotót.

Orbán Viktor reggeli szavazásáról végül 15:11-kor adott ki képet az MTI. Az képet a Magyar Nemzet fotósa készítette.