Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Szavazás közben halt meg egy férfi Szentendrén

2014.04.06. 12:17 Módosítva: 2014.04.06. 17:21

Meghalt egy 80 év körüli férfi az egyik szentendrei óvodában lévő szavazókörben vasárnap délután, a haláleset miatt másfél óráig nem lehetett voksolni, tudósít az MTI. A férfi a feleségével és a fiával érkezett a szavazókörbe. Miután kitöltötte a szavazólapot, a fülkében rosszul lett, elájult. A perceken belül kiérkező mentősök körülbelül fél órán át küzdöttek az életéért, sikertelenül. A haláleset miatt adminisztrációs feladatai voltak a szavazatszámláló bizottságnak, ezért kellett másfél órára felfüggeszteni a szavazást.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján, a rendkívüli események között teszik közzé a fontosabb híreket, ebből válogattuk ki az alábbiakat.

Epilepsziás rohama volt

Több szavazókörben is rosszul lettek a szavazatszámláló bizottságok tagjai, de a szavazatukat leadó polgárok közül is többhöz mentőt kellett hívni. Hódmezővásárhelyen például háromnegyed egytől fél órán át nem lehetett szavazni, mert a bizottság elnöke rosszul lett és mentőt kellett hozzá hívni. Pornóapátiban reggel hét körül a jegyzőkönyvvezető lett rosszul, őt egy másik tag helyettesíti azóta. Miskolcon és a Vas megyei Kemenesmagason egy-egy választópolgár lett rosszul. A Fejér megyei Rácalmáson egy választópolgár kiesett a szavazófülkéből és összeesett a padlón, mentőt hívtak hozzá.

Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson valószínűleg epilepsziás rohama volt egy választópolgárnak, aki a szüleivel érkezett, de az állapota spontán javult, a mentőket sem kellett hozzá kihívni. Pécsen a szavazatszámláló bizottság jobbikos tagjának volt epilepsziás rohama. A mentők öt percen belül megérkeztek, a mentőorvos ellátta a beteget, a szavazást tíz percre kellett felfüggeszteni, a hozzátartozókat is értesítette a szavazatszámláló bizottság.

Budapesten az ötödik kerületben egy szavazó lett rosszul, mentőt hívtak hozzá. A mentőorvos utasítása alapján új szavazóhelyiséget nyitottak, emiatt 20 percen át állt a szavazás.

Elment az áram

Békéscsabán két szavazókörben is áramszünet volt, az egyik helyen a gondnok, a másik körzetben az áramszolgáltató kezdte meg azonnal kijavítani a hibát. A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

Gyulán egy szavazó, miután aláírta a névjegyzéket és megkapta a szavazólapot, meggondolta magát, és mégsem akart szavazni. A jelentés szerint a „szavazatszámláló bizottság elnöke próbálta meggyőzni a választópolgárt arról, hogy szavazzon, éljen a lehetőséggel, azonban ő nem hallgatta ezt végig, és elhagyta a szavazóhelyiséget. Az SZSZB a szavazólapokat érvénytelenítette”.

Beszakította az urnát

Dunaújvárosban az urnák lehitelesítése után egy férfi szavazó véletlenül beszakította az urna nyílását, ahogy bedobta a szavazólapot. Miután már volt benne szavazólap, nem lehetett kicserélni az urnát. A nyílásnál két oldalon sérült, kb. 8 cm és 3 cm-en. A két sérülést leragasztotta a szavazatszámláló bizottság, így az tovább már nem tud szakadni. A szavazatszámláló bizottság tagjai 100 százalékban megszavazták, hogy az urnába továbbra is lehet dobni szavazólapot, így a szavazás törvényes.

A budapesti XII. kerületben is szétszakadt véletlenül az urna, itt is urnazáró címkével javították a hibát. A Tolna megyei Szakályon egy szavazó azon háborodott fel, hogy a személyes okmányait be kellett mutatnia a szavazás előtt, ezért amikor a szavazatát bedobta, az urna megsérült. Szintén az urnazáró címke volt a tuti megoldás.

Fekete a pecsét, választói akaratot befolyásol egy toll és két matrica

Szigethalmon a szavazatszámláló bizottság egyik tagja kifogásolta a bélyegző lenyomatának színét, a kifogást 5:3 arányban elutasították, így a fekete bélyegző is megfelelőnek számít.

kormvalt
Fotó: Olvasónk, Anikó

Békéscsabán az egyik szavazófülkében a „választók véleményének befolyásolására alkalmas” matricát helyeztek el, két darabot. A matricát leszedték. A hevesi Füzesabonyban szintén találtak egy kampánycsendet sértő eszközt, egy tollat. A szavazatszámláló bizottság a tollat egy szavazóhelyiségen kívüli kukába dobta.