Így áll most a nagy ellenzéki összefogás

943B3AED-D43A-470F-AB03-4397587A65CD
2018.02.28. 14:16

Felocsúdott az ellenzék, és egyfajta együttműködésben lett érdekelt azok után, hogy a fideszes jelölt csúnyán kikapott  a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. Az biztos, hogy egyre erősebb a szavazók felől érkező nyomás az ellenzéki pártokon, hogy valahogy működjenek együtt. Teljes összefogás, vagyis hogy minden párt egy közös zászló alatt, választókerületenként egy közös jelölttel indul, nem lehetséges. Az ajánlásgyűjtés közepén járunk, a jelölőszervezeteket (vagyis azt, hogy milyen pártok, milyen logókkal, milyen konstrukcióban indulnak) már le kellett adni, ezen változtatni nem lehet. Így aztán amire mód van: egyeztetni ellenzéki oldalon, hogy egy-egy jelölt visszalép vagy el sem indul az adott választókerületben.

Bár a vásárhelyi eredményből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az áprilisi választásokra, az biztos, hogy a kormánypártot éppúgy meglepetésként érte az ellenzék által támogatott jelölt győzelme, mint magát az ellenzéket. Az egyik tanulság, amit levontak belőle, hogy ha az ellenzéki erők – a Jobbikot is beleértve – együttműködnek valamilyen formában, akkor akár még meg is szorongathatják a Fideszt. Az ellenzék lelkesedését tovább növelheti, hogy ugyan még mindig a Fidesz a legerősebb a biztos pártválasztók körében, de a legfrissebb mérések szerint időközben esett a népszerűsége

De hogyan áll az ellenzéki összefogósdi három nappal a vásárhelyi esemény után?

Az alábbi összefoglalóban egyesével mutatjuk be, hogy a politikusok által tett nyilatkozatok alapján jelenleg milyen a pártok viszonya egymáshoz és az együttműködéshez. Persze ez csak a pillanatkép, ami bármikor megváltozhat. 

Mit mutat most ez a pillanatfelvétel?

  • A hódmezővásárhelyi siker után a legnagyobb fordulatot egyértelműen az a Momentum tette meg, amelyik korábban szinte senkivel nem akart közösködni, most viszont már bárkivel együttműködne a Fidesz ellen. Persze Fekete-Győr Andráséknak vannak feltételeik, amelyeket lehet így is, úgy is értelmezni, tehát még közel sem biztos, hogy valóban mindenkivel együttműködnének.
  • Az LMP is sokkal nyitottabb lett, ők is hajlandóak az együttműködésre, jelenleg is folytatnak tárgyalásokat a fontosabb ellenzéki erőkkel – vagy ha éppen nem tárgyalnak, legalábbis készek a tárgyalásra.
  • A legnagyobb szakadék a Jobbik és az MSZP/DK között van, ezt a feloldhatatlannak tűnő ellentétet a jobbikosok, a szocialisták és a DK-sok is úgy oldanák fel, hogy ugyan nem működnének együtt, de arra biztatnák híveiket, hogy az egyéni körzetekben szavazzanak az esélyesebb jelöltekre. 

És akkor most nézzük egyesével a pártokat! (A Magyar Liberális Pártot azért hagytuk ki, mert a pártok nyilatkozataiban potenciális ellenzéki erőként ők egyáltalán nem merültek fel.)

Az MSZP–Párbeszéd viszonya a többiekhez

Jobbik: Molnár Gyula pártelnök szerint nincs olyan érdek, hogy az MSZP átlépje azt az értékkülönbséget, ami az MSZP és a Jobbik között van, ezért nem lát lehetőséget a taktikai együttműködésre. De Molnár azt is egyértelművé tette, hogy arra biztatják híveiket, hogy az egyéni körzetekben azokra az ellenzéki jelöltekre szavazzanak, akik a legesélyesebbek a győzelemre – márpedig ebben értelemszerűen a jobbikosok is benne vannak.

LMP:  Nagyon szeretnének együttműködni az LMP-vel, azaz koordinálni az indulást és megegyezni a visszaléptetésekről. Ennek a vágyuknak a szocialisták már sokszor hangot is adtak, Karácsony Gergely kormányfőjelölt egészen odáig ment, hogy kijelentette: az LMP szimpatizánsai az LMP székháza előtt fognak tüntetni, ha nem kezdenek más pártokkal együttműködési tárgyalásokat. Karácsony március 15-ig szeretne megegyezni az LMP-vel.

Együtt: A koordinált jelöltállítás korábban megbukott, de a szocialisták nyilatkozataiból úgy tűnik, nyitottak lennének az együttműködésre. De hogy ez milyen formában és hogyan történne, arról egyelőre nincsen hír.

DK: Megállapodtak a körzetekben, de egymás ellen is kampányolnak. Az utóbbi időszakban Gyurcsány Ferenc pártja és a szocialisták között voltak tárgyalások, az MSZP nyitott arra, hogy a DK-vel megállapodjon a koordinált jelöltállításban. Korábban 46 körzetet adtak át a DK-nak. 

Momentum: Erről nem mondtak semmit. 

A Jobbik viszonya a többiekhez

MSZP–Párbeszéd: A jobbikos politikusok többször beszéltek arról: kizárt dolog, hogy az MSZP-vel együttműködjenek. Annyi változás történt, hogy ugyan a taktikai együttműködést továbbra is kizárják, a vásárhelyi siker után híveiket arra buzdítják, hogy egyéni körzetekben a legesélyesebb ellenzéki jelöltekre szavazzanak – márpedig ebben értelemszerűen a szocialisták is benne vannak. 

LMP: Úgy tűnik, együttműködnének Szél Bernadettékkel a koordinált jelöltállításban.

Momentum: Úgy tűnik, hogy együttműködnének Fekete-Győr Andrásékkal a koordinált jelöltállításban. 

DK: Ha a taktikai együttműködést ki is zárják, híveiket arra buzdítják, hogy egyéni körzetekben a legesélyesebb ellenzéki jelöltekre szavazzanak – márpedig ebben értelemszerűen a DK-s jelöltek is benne vannak. 

Együtt: Vona Gábor többször beszélt arról, hogy a XXI. századi pártokkal hajlandóak együttműködni (koordinált jelöltállítás), így vélhetőleg az Együttel is összefognának, de ez így konkrétan még nem volt téma. 

Az LMP viszonya a többiekhez

Jobbik: Az LMP tárgyalna a Jobbikkal. 

MSZP–Párbeszéd: Az LMP a szocialistákkal is tárgyalna.

Momentum: Tárgyalnának velük. 

DK: A DK-val nem akarnak tárgyalni. Az LMP úgy látja, hogy mivel a DK az MSZP szövetségese, ezt a helyzetet az MSZP-nek kell megoldania.

Együtt: Nincs viszonyuk egymással. 

A DK viszonya a többiekhez

Jobbik: Gyurcsány „báránybőrbe bújt farkasoknak” jellemezte a pártot, de már messze nem olyan elutasító velük szemben, mint a hódmezővásárhelyi választás előtt volt. A DK vezetése ezt a döntést a választókra bízná, ami hasonlít ahhoz, amit az MSZP kommunikál a hívei felé: nem lehet szó taktikai együttműködésről, de szavazzanak arra az ellenzéki jelöltre, amelyik esélyesebb a Fidesszel szemben.

MSZP–Párbeszéd:  Ellentmondásos a viszony: megállapodtak a körzetekben, de egymás ellen is kampányolnak.

LMP: Gyurcsányék együttműködnének, de az LMP már annyiszor bírálta a DK-t, hogy ők már nem kezdeményeznek.  

Momentum: Nem győzködi őket tovább a DK. Ahogy Gyurcsány fogalmazott: „Mostanra megértettük, hogy minél nagyobb nyomást gyakorolunk rájuk, annál inkább igazolva érzik magukat, hogy a régi öregeket akarják megmondani nekik, mit csináljanak.”

Együtt: Együttműködnének. 

A Momentum viszonya a többiekhez

LMP: Ha Fekete-Győr András legutóbbi nyilatkozatát vesszük alapul, akkor együttműködnének. „Nekünk tök mindegy, hogy ki jobbikos, ki MSZP-s, ki DK-s, ki LMP-s, ha ezek a pártok együtt tudnak működni" – mondta legutóbb a párt elnöke. 

Jobbik: Együttműködnének. 

MSZP-Párbeszéd: Együttműködnének.

DK: Együttműködnének. 

Együtt: Együttműködnének.

Az Együtt viszonya a többiekhez

Jobbik: A Jobbik javára nem lépnének vissza, de Szigetvári Viktor választmányi elnök korábban már pedzegette, hogy csak a Jobbikkal együtt lehetne kisebbségbe szorítani a Fideszt, „szétverni az Orbán-rezsimet” és fél évvel később új választást kiírni. 

MSZP–Párbeszéd: Együttműködnének. 

LMP: Együttműködnének. Szél Bernadett és Hadházy Ákos javára már vissza is léptek. 

Momentum: Együttműködnének. 

DK: Együttműködnének. 

(Borítókép: Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredményváró rendezvényén, 2018. február 25-én. Fotó: Huszti István/Index)