Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Gyengén áll a rajthoz az Együtt, tejet és vért ajánl Kósa, nem patás ördög Soros egy gyerekrajzon

Választási kampány percről percre március 5-én

Index
2018.03.05. 22:47
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem, nem arról, hogy lesz-e még kivándorlási hullám.

  Hogy négy év nagyobb esélyünk lesz-e a túlélésre, ha sürgősségire kerülünk, mint most.

  Hogy az oktatásunk színvonala még lejjebb csúszik-e.

  Hogy Mészáros Lőrinc felvásárol-e még egy-két megyét.

  Hogy mi lesz a leszakadó régiókkal.

  Hanem.

 • A statisztikák szerint a leggyakoribb magyar családnév a Nagy, majd jön sorrendben a Kovács, Tóth, Szabó, Horváth, Varga, Kiss, Molnár, Németh és Farkas (ínyenceknek: a Mészáros a 16.). A jelöltek (vagyis részben leendő jelöltek, hiszen nincs mindenki nyilvántartásba véve még), szóval a jelöltek és jelöltjelöltek listáján viszont a Horváthok az elsők: 103 Horváth nevű lenne képviselő. Második a Nagy (90), harmadik a Kovács (75), negyedik a Tóth (66). Vargából és Szabóból szinte ugyanannyi van (57, 56), a top10 névből a Németh az utolsó 34-gyel. (H nélkül, tehát Német és Horvát egy-egy van még).

  Szintén ínyenceknek: 12 Mészáros van a listán.

  (Minden vezetéknévnél a -né is beszámított.)

 • Mármint az egyéni jelöltek névsorában. Viktor mellett van egy Kálmán Péter (Munkáspárt) és egy Vivien (Tenni Akarás Mozgalom). Gyurcsány, Vona és Karácsony nevű jelölt nincs másik, mint a híres emberek, Szélből még egy van (a Fidesz országos listáján István), illetve van két Széll is (Hegedűsné Krisztina, Közös Nevező és Péter, Együtt).

 • Akkor 18 pártnak vagy pártszövetségnek volt országos listája, de úgy, hogy ebből az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd (akkor még PM) és a Liberálisok egy listán voltak. Most egyelőre úgy tűnik 14-nek lehet – igaz, ez a szám még nem végleges –, közülük a fenti ötösfogat mára 3 külön listára vált szét.

  A 2014-es 18 listából 4 érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt (Fidesz-KDNP, az ötpárti balos lista, LMP és Jobbik), vagyis 14 nem, most a 14-ből a Fidesz-KDNP, a Jobbik, a DK, az MSZP-Párbeszéd, az LMP és az Együtt is parlamenti erő, de a Momentum és a Kétfarkú sem mondható kamupártnak. Az országos lista állítására azonban kedd délután 4-ig van lehetőség, tehát még tucatnyi lista kerülhet elő a semmiből.

  Az is látszik: az érzékeny körzetekben, ahol az átlagosnál nagyobb az ellenzéki győzelem esélye, feltűnően sok egyéni jelöltet állítottak korábban sosem hallott nevű szervezetek. Ilyen a Békés megyei Orosháza térsége (Simonka György körzete), vagy ilyen a jobbikos erősségnek számító ózdi körzet is (ahol mondjuk négy éve is extra sok jelölt volt).

  • Sorosozik?
  • ENSZ-ezik?
  • Laktanyázik?
  • Brüsszelezik?

  Nem, nem. Vagyis jó, egy kicsit brüsszelezik. Idézem az MTI-t:

  A Fidesz-KDNP pártszövetsége az egyetlen politikai erő Magyarországon, amely képes és hajlandó szembeszegülni az egyre nyilvánvalóbban és egyre nyíltabban megfogalmazódó törekvésekkel szemben, amelyek fel akarják számolni a nemzetállamokat az európai unió keretei között - mondta Kövér László hétfő este Keszthelyen. Az Országgyűlés elnöke, a Fidesz választmányi elnöke a pártszövetség helyi lakossági fórumát megelőző sajtótájékoztatón azt mondta: "a brüsszeli tervek szerint" egy olyan európai egyesült államokat szeretnének felépíteni, amelyek nemzeti kormányai "csökkentett hatáskörűek".

 • Emlékszik arra, hogy amikor Nagy Feró köztársasági elnök akart lenni, azzal "kampányolt", hogy szakadt országnak szakadt elnököt? Igen? Akkor ön kellően öreg (mint én is), leülhet.

  Most viszont a pártok listaállítási bohózatából tényleg azt gondolhatnánk, hogy ha az elmúlt nyolc évben minden meg is történt, hogy senkit ne hagyjanak az út szélén – ahogy barátom szokta mondani, legalább egy épülő stadion árnyékába vigyék el –, Magyarország mégis a szegények országa lett. A listaállításra készülő 14 szervezetből kettő (egyaránt kamupártnak tűnő szervezet) nevében is ott a szegénység: van egyfelől a Szegény Emberek Magyarországért Párt (SZEM Párt, listavezető: Nagy Richárd) és van a Szegényekért Párt (SZP, listavezető: Oláh Dávid). Ha bármelyik párt bármelyik jelöltjét ismeri, ne habozzon, írjon nekem!

 • Tudja, mi az a KÖSSZ? Hát persze, mindenki tudja, hogy a Kell az Összefogás Párt. És tudja, hogy a KÖSSZ Párt is egyike lehet az országos listát állítóknak? A dolgok mostani állása szerint a kamupártnak tűnő szervezet 88 egyéni jelöltet jelentett be, ha ennek csak a felét nyilvántartásba veszik, már az is elég az országos lista állításához. A leendő országos lista vezetője (és akkor vegyük hát komolyan magunkat, miniszterelnök-jelölt is, vagy mi a szössz) Weith Katalin, aki korábban a szcientológusok élén állt, majd megalapította a Magunkért Mozgalmat, aztán a Magunkért Demokrata Pártot, hogy végül a KÖSSZ Párt (listájának) élére álljon.

 • Bár igazából senki nem hitte ezt el, ugye? Már aki hallott már róla. De aki eddig nem is hallott, az is mindent megtudhat Jelen Tamás posztjából.

 • Délután négykor lejárt a jelöltállítási határidő, az utolsó két órában több mint négyszáz jelölt adta le ajánlását a választási irodákban. A választási iroda adatai szerint csaknem 2300-an szeretnének egyéni jelöltek lenni, az egyéni és listás jelöltek száma a fél hatos adatok szerint 3668. Igaz, közülük még nincs mindenki nyilvántartásba véve.

 • A választás.hu folyamatosan frissülő adatai szerint a Fidesz-KDNP, a DK, az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik, az Együtt, a Momentum, a Munkáspárt és a Kétfarkú mellett a Szegények Pártja, a SZEM Párt, a MISZEP, az MCP, a KÖSSZ és a Tenni Akarás Mozgalom jelentette be országos lista állítására az igényét. Ebből egyelőre csak az első hármat vették nyilvántartásba.

 • Dr. Varga Mihály gazdasági miniszter és egyéni parlamenti képviselő már eddig sem csinált nagy ügyet abból, hogy külső segítséget vegyen igénybe, a választókerületi fejlesztéseiről rendszeresen NGM-es közlemények szoktak érkezni. De ami most történik, attól még egy sokat próbált Fenyő Miklós is nyomna egy limbótáncot: maga Szandi kampányol a sármos karcagi férfi II.-III. kerületi egyéni mandátumáért.

 • Karácsony Gergely hétfőn "kamukormánynak" nevezte az Orbán-kabinetet, mivel szerinte az nem foglalkozik a kormányzással, viszont létrehozott egy "kamuellenzéket" is. A napközben záródó jelöltállítás alapján ugyanis akár harmincnál is több párt indulhat a választáson, azok többségéről pedig eddig senki nem hallott. Olyan hosszú lesz a szavazólap, hogy azok összekötéséhez egy újabb kerítést lehetne csinálni az ország szélén – idézi Karácsonyt az MTI.

 • Miután Orbán Viktor bő egy hete a Nemzeti Lovarda avatóján elkezdett lovazni, minden fideszes nyeregbe pattant. Ma éppen Ágh Péter.

 • Az Orbán-rendszer politikai félelmeiről szóló következtetésláncolatban: „a hitleri, sztalini propaganda-gépezet módszereinek utolsó stádiumáig”. Mármint nem ő műveli ezt, hanem szerinte a Fidesz. De miért is tolmácsolnánk a szavait, olvassák csak eredetiben:

 • cikkünk a témában:

  Halottak nevében is ajánlottak jelölteket Monoron

  Több kis pártnál is találtak 15-30 problémás aláírást.

 • Ismerősöm 9 éves kisfia, a nagymamája névnapjára lerajzolta a kutyájukat. A szülők megkérték, hogy rajzoljon hátteret is a kutya mögé. Az idilli városkép elkészült, 2 sávos autóúttal, fákkal, parkkal, és egy buszmegállóval, ahol a hirdetési felületen a kormányzati propaganda (Sorosozás) erős behatását figyelhetjük meg

  - írta egyik olvasónk.

  Felhívta a figyelmet, hogy még gyúrnia kell a médiagépezetnek, mert Sorost nem patás ördögnek, hanem egy kedves, mosolygós embernek ábrázolja az Alkotó.

  A jelenség pár napja tűnt fel egy másik olvasónknak köszönhetően.

 • cikkünk a témában:

  Készülhetünk a kilométeres szavazólapokra

  Szépen felpörögtek a jelöltállítási határidő végére a kamupártok és a nevesincs jelöltek.

 • A munkahelyek. 

  Szijjártó Péter külügyminiszter csavart egy kicsit az alappropagandán, és mondta azt, hogy 

  máshova viszik a külföldi befektetők a jó fizetést és megélhetést kínáló munkahelyeket, ha Magyarország nem marad meg Európa legbiztonságosabb országának.

 • cikkünk a témában:

  Itt vannak a Czeglédy-ügy részletei

  A lényeg, hogy a Szegedi Járásbíróság döntése miatt nem tud indulni a választáson sem. Azt mondta, ez a jogállamiság eltiprása.

 • cikkünk a témában:

  Juhász Péterék nagyot buktak a rajtvonalnál

  Az Együtt bejelentette, hogy 15 megyében közel ötven egyéni jelöltet állítanak majd. Vagyis a választókerületek több mint a felében és négy megyében nem lesz jelöltjük.

 • 30 napra újra előzetes letartóztatásba került Czeglédy Csaba, írja a Hvg.hu, ami szerint fellebbeznek a döntés ellen.

 • Ami nagyon fontos, hogy tudjuk, mit eszünk. Azt mondta egy cimbora, hogy összesen két olyan élelmiszer van, amit, hogyha csak azt eszel, akkor nagyon sokáig úgy tudsz élni, hogy nincsen semmilyen hiánybetegséged. Az egyik a tej. És a másik mi? A vér.

  A gasztronómia tanácsadás Kósa Lajos vasárnapi kampányfilmjében, hurkaevés közben hangzik el. Van még szó benne horoszkópról is, és a fideszes miniszter találkozik egy hajléktalannal is, akinek azt a bölcs tanácsot adja, hogy ne aludjon az utcán.

 • Karácsony Gergely és Molnár Gyula arról tart sajtótájékoztatót, hogy nagyon hosszú szavazólapok lesznek, annyi a kamupárt. És hogy nekik jó jelöltjeik vannak, rájuk kell szavazni, stb., stb. 

 • Az Együtt közel 50 egyéni választókerületben állít jelöltet, jelentette be hétfőn délután Szigetvári Viktor, az Együtt egyik vezetője. 15 megyében állítanak jelöltet. A céljuk, hogy megtörjék Orbán Viktor hatalmát, ennek érdekében közös jelölteket indítanának. Szerintük Budapesten és a nagyvárosokban nagyobb a támogatottságuk, mint 5 százalék. Az országos listát leadták, Juhász Péter vezeti.

  Beszélt arról, hogy az MSZP-vel és Karácsony Gergellyel együtt fognak március 15-én ünnepelni. 

  Juhász Pétert arról kérdezték, hogy az ő egyéni választókerületében visszalépne-e, de azt mondta, a méréseik szerint - taktikaiszavazas.hu - neki 27 százalékot mértek, a második legesélyesebbnek 14-et.

 • Hétfő délután az egyéni választókerületi bizottságokban kisorsolják, hogy a képviselőjelöltek milyen sorrendben kövessék egymást a szavazólapokon. A 106 választókerületben a testületek szabadon határozhatnak a sorsolás módjáról, akár kalapból is kihúzhatják a jelöltek nevét. (MTI)

 • 26734379 10215213983733726 1921048567531375207 n

  Mi is így vagyunk ezzel itt az Indexben.

  Nemrég indítottunk egy Facebook-csoportot Kibeszélő néven, ahol viszonylag moderált körülmények között beszélheti ki a közéleti híreket. Csatlakozzon bátran, Ingyenes!

 • cikkünk a témában:

  Pécsen a függetlennek van esélye a Fidesz ellen

  Mellár Tamás a legesélyesebb ellenzéki Baranya 1-es választókerületében. Ám a további visszalépések is csak azt jelentenék, hogy megszorítaná, de nem győzné le a Fidesz jelöltjét. A Közös Ország Mozgalom választókerületi kutatása az Indexen.

 • Tekintettel a választások rendkívüli tétjére, továbbá a kivándorlás megakadályozása érdekében az Európai Alternatíva Párt visszalépteti jelöltjeit a Jobbik Magyarországért Mozgalom javára.

  Persze könnyen elképzelhető, hogy a délután lejáró jelöltállítási határidővel áll összefüggésben a nagylelkű döntés.

 • A gyerekek pártpolitikai célú felhasználása elleni fellépéshez ad segítséget a Majtényi László volt adatvédelmi ombudsman által vezetett Eötvös Károly Intézet. Mint írják, elterjedt jelenség, hogy a politikusok díszletként használják a gyerekeket saját maguk és pártjuk népszerűségének növelésére. Simicskó István például nagypályás a műfajban.

  A politikusok kampányidőszakban egyre gyakrabban látogatnak el iskolákba, óvodákba és képeket, videókat tesznek erről közzé közösségi oldalaikon, vagy jelenik meg a sajtóban róluk ilyen jellegű hír. Az Eötvös Károly Intézet ez ellen a jogsértő gyakorlat ellen szeretne fellépni azzal, hogy egy bárki számára használható, a választási bizottsághoz benyújtható kifogás-mintát készített az ilyen esetek bejelentésére. Bővebben itt.

 • Meghalt a MIÉP jelöltje, egykori honatya

  Rozgonyi Ernő vasárnap éjjel lett rosszul, kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.