Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Volt fideszesek kampányolnak a kormánypárt ellen

2018.03.22. 10:16 Módosítva: 2018-03-22 10:16:53

A Viszlát, kétharmad! kampányvideóján bukkannak fel egykori fideszesek, akik arról győzködik a választókat, hogy április 8-án az ellenzéket támogassák szavazatukkal.

Márki-Zay Péter – a Fideszt februárban legyőző hódmezővásárhelyi polgármester –, Jeszenszky Géza – a rendszerváltás utáni első külügyminiszter, az első Orbán-kormány washingtoni, a második izlandi és norvégiai nagykövete –, Bod Péter Ákos – az Antall-kormány idején az MNB elnöke, az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal egyik gazdasági tanácsadója – és Lukácsi Katalin – a KDNP kilépett tagja – elmondják, miért nem szavazhatnak 2018-ban a Fideszre. Épp azért, mert ők maguk:

  • konzervatívok,
  • a polgári Magyarország hívei,
  • keresztények.

Olyan Magyarországot szeretnének, amely problémáit az EU-val közösen akarja megoldani, ahol politikai meggyőződését mindenki vállalhatja, ahol a vallás nem a politika játékszere, és ahol a kormányzás nem egy szűk kör gazdagodását, hanem a közjót szolgálja. 

Márki-Zay az ellenzéket noszogatja

Az országos jelentőségűnek tekintett hódmezővásárhelyi győzelme után a korábban masszívan fideszes Csongrád megyei város polgármestere megmaradt az országos politika látóterében, intenzíven dolgozik azon, hogy az ellenzék együttműködéssel legyőzze a kormánypártot.

Hogy az összefogásnak sok buktatója van, azt akaratlanul maga Márki-Zay is jelezte, amikor a 444.hu-nak adott interjújában azt mondta, ő a maga részéről Bod Péter Ákost látná szívesen egy ügyvivő kormány élén. Az MNB egykori elnöke azonban egyetlen pártnak sem kormányfőjelöltje.

Márki-Zay szerint a nemzetet Orbán tulajdonképpen egyesítette magával szemben, így az ellenzéknek nagy a felelőssége, hogy éljen is a lehetőséggel, és ne elégedjen meg a Fidesz-kétharmad lebontásával, hanem akár a többséget is megszerezze.

„Én egy olyan Fideszt szeretnék, amelyik nem lop, egy olyan Fideszt, aminek a vezetőinek nincsenek kastélyai, amelyik nem enged be pénzért 50 ezer migránst 2010 óta. Ezzel a gyűlöletkampányt elítélve a korrupcióra és a hazugságra szeretném felhívni a figyelmet. A keresztény, jobboldali, konzervatív értékekkel szöges ellentétben áll az a gyakorlat, amit ma a Fidesz folytat. A kiábrándult fideszesek, mint jómagam, keressük azt a pártot, ami hitelesen tudja képviselni ezt az értékrendet” – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, aki szerint az 1990-es alapokig kell visszamenni ahhoz, hogy – helyreállítva a demokráciát, a piacgazdaságot, a jogállamot és az EU iránti elkötelezettséget – újra közös országot építsen Magyarország.

Kommentelné? Hozzászólhat a cikkhez az Index.hu Facebook-oldalán!