Volt fideszesek kampányolnak a kormánypárt ellen

2018.03.22. 10:16 Módosítva: 2018.03.22. 10:16

A Viszlát, kétharmad! kampányvideóján bukkannak fel egykori fideszesek, akik arról győzködik a választókat, hogy április 8-án az ellenzéket támogassák szavazatukkal.

Márki-Zay Péter – a Fideszt februárban legyőző hódmezővásárhelyi polgármester –, Jeszenszky Géza – a rendszerváltás utáni első külügyminiszter, az első Orbán-kormány washingtoni, a második izlandi és norvégiai nagykövete –, Bod Péter Ákos – az Antall-kormány idején az MNB elnöke, az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatal egyik gazdasági tanácsadója – és Lukácsi Katalin – a KDNP kilépett tagja – elmondják, miért nem szavazhatnak 2018-ban a Fideszre. Épp azért, mert ők maguk:

  • konzervatívok,
  • a polgári Magyarország hívei,
  • keresztények.

Olyan Magyarországot szeretnének, amely problémáit az EU-val közösen akarja megoldani, ahol politikai meggyőződését mindenki vállalhatja, ahol a vallás nem a politika játékszere, és ahol a kormányzás nem egy szűk kör gazdagodását, hanem a közjót szolgálja. 

Márki-Zay az ellenzéket noszogatja

Az országos jelentőségűnek tekintett hódmezővásárhelyi győzelme után a korábban masszívan fideszes Csongrád megyei város polgármestere megmaradt az országos politika látóterében, intenzíven dolgozik azon, hogy az ellenzék együttműködéssel legyőzze a kormánypártot.

Hogy az összefogásnak sok buktatója van, azt akaratlanul maga Márki-Zay is jelezte, amikor a 444.hu-nak adott interjújában azt mondta, ő a maga részéről Bod Péter Ákost látná szívesen egy ügyvivő kormány élén. Az MNB egykori elnöke azonban egyetlen pártnak sem kormányfőjelöltje.

Márki-Zay szerint a nemzetet Orbán tulajdonképpen egyesítette magával szemben, így az ellenzéknek nagy a felelőssége, hogy éljen is a lehetőséggel, és ne elégedjen meg a Fidesz-kétharmad lebontásával, hanem akár a többséget is megszerezze.

„Én egy olyan Fideszt szeretnék, amelyik nem lop, egy olyan Fideszt, aminek a vezetőinek nincsenek kastélyai, amelyik nem enged be pénzért 50 ezer migránst 2010 óta. Ezzel a gyűlöletkampányt elítélve a korrupcióra és a hazugságra szeretném felhívni a figyelmet. A keresztény, jobboldali, konzervatív értékekkel szöges ellentétben áll az a gyakorlat, amit ma a Fidesz folytat. A kiábrándult fideszesek, mint jómagam, keressük azt a pártot, ami hitelesen tudja képviselni ezt az értékrendet” – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, aki szerint az 1990-es alapokig kell visszamenni ahhoz, hogy – helyreállítva a demokráciát, a piacgazdaságot, a jogállamot és az EU iránti elkötelezettséget – újra közös országot építsen Magyarország.

Kommentelné? Hozzászólhat a cikkhez az Index.hu Facebook-oldalán!