Ismételt választások

2000.04.14. 14:58
Vasárnap újból választás előtt állnak Székesfehérvár és Fehérgyarmat lakosai. Mindkét helyen hárman indulnak a versenyben: Székesfehérváron a többi jelölt visszalépett, Fehérgyarmaton pedig a választási törvény értelmében a második fordulóba csak a három legjobb eredményt elért jut.

Fehérgyarmaton, ahol az első fordulót érvényesnek (ám de eredménytelennek) nyilvánították (a részvétel 52,14 százalékos volt) a második fordulóban a három legjobb méri össze erejét: Lengyel János az FkgP és Fidesz támogatását élvezi (az első fordulóban a szavazatok 41,61 százalékát kapta), dr. Nemes István az MSZP színeiben indul (1. fordulóban a szavazatok 27,02 százalékat kapta), dr. Sértő-Radics István az SZDSZ jelölje (1. fordulóban a szavazatok 14,18 százalékat kapta).

A kampánycsendről nincs abszolút jogi szabályozás

A vasárnapi választásokat pénteken éjjel kezdődő kampánycsend előzi meg. Dr. Luczai Zsuzsanna, az Országos Választási Bizottság választási főosztályának vezetője szerint a kampánycsend betartását illetően nincs abszolút jogi szabályozás, sokszor szubjektíven lehet megítélni, hogy valaki megsértette-e vagy sem a törvényt. A törvény nem részletezi az internetes média esetét, annak ellenére, hogy 1997-ben módosították utoljára a választási törvényt, mikor az internet még Magyarországon sem számított technikai újdonságnak. A főosztályvezető úgy véli, részletesebb szabályozásra van szükség, ám politikai konszenzust egy 2/3-os törvény megváltoztatásához nehéz kialakítani.

A fehérgyarmati választáshoz kapcsolódóan borzolta a kedélyeket Szanyi Tibor MSZP-s képviselő, aki hivatali visszaélés, nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, a választás rendje elleni bűntett, befolyással való üzérkedés és a gyülekezési szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentette Torgyán József földművelésügyi minisztert. Szanyi szerint az agrártárca különböző jogcímeken százmilliós támogatásokban részesítette többek között a vasárnapi időközi választáson kisgazda-Fidesz színekben induló Lengyel János vezette szövetkezetet is. A szabolcsi választási bizottság várhatóan pénteken dönt az MSZP óvásáról.

Ugyanakkor szerdán több Szabolcs megyei lakos a választási bizottsághoz fordult: az előző szavazási forduló előtt ugyanis ajándékcsomaggal próbálták rábírni őket a kisgazdapárt jelöltjének támogatására.

Székesfehérváron sem egyszerű a helyzet

Az alacsony részvételi arány miatt érvénytelennek nyilvánított választásokon a törvény értelmében az összes jelölt indulhat, ám a nyolc jelentkezőből öt visszalépett, így itt is hárman indulnak.

Április 4-én, kedden este Dávid Ibolya az MDF elnöke jelezte: pártja jelöltje, Viniczai Tibor visszalép Mikó Péter, a Fidesz támogatottja javára. Varga Zsuzsa, az SZDSZ és Oláh László a MIÉP jelöltje már április 3-án, hétfőn jelezték visszavonulásukat. Gyenge eredményére hivatkozva lépett vissza Erdős Mihály, a Munkáspárt, illetve Kenderesi Mihály a Szociáldemokrata Párt jelöltje.

Székesfehérváron vasárnap a három fent maradt jelölt közül választhatnak képviselőt a szavazók: dr. Mikó Péter a Fidesz és az MDF támogatását is élvezi, Molnár Albert az MSZP jelöltje, míg dr. Kovács János a KDNP színeiben indul.  • Tippek
  • Biztosítás