József, Bánk
-7 °C
0 °C

Pórázra kötné a kormányt Jánosi

2004.02.27. 15:12
A Magyar Szocialista Párt szombati választmányi ülésén várhatóan a kormány gazdaságpolitikájának újragondolását kérik majd a kormányfőtől, értesült az Index Jánosi György választmányi elnöktől. A MSZP-s testület vezetőjének 16 pontos javaslata tartalmazza például az alanyi jogú juttatási rendszer megreformálását és azt is, hogy a kabinet az eddigieknél jobban vonja be a szakszervezeteket és a civil szervezeteket a döntéshozatalba.
Az MSZP szombati választmányi ülésének vendége lesz Medgyessy Péter, akit kezdeményező és egyre önállósodóbb politikája miatt többen bíráltak az utóbbi hetekben a szocialista párton belül. Jánosi György választmányi elnök 16 pontos határozati javaslatot akar elfogadtatni a testülettel, "amihez Medgyessynek és a pártnak is tartania kell magát, amitől nem lehet eltérni".

Beleszólnának a kormány munkájába

Jánosi György választmányi elnök már korábban is keveselte a párt befolyását a kormányban. (Horn Gyula a helyzet feloldásaként azt javasolta, hogy válasszák ketté a pártelnöki és Kovács László miniszteri tisztségét.) A szombati ülésen a választmány arra tesz kísérletet, hogy a kormányfő előtt bizonyítsa, a pártban erős az igény, hogy az eddigieknél jobban beleszóljanak a kabinet munkájába, mondta Jánosi az Indexnek.

Nincsenek összhangban

Vitákra adhat okot azonban, hogy az inkább alapelveket rögzítő dokumentum több olyan pontot tartalmaz, amelyek nincsenek összhangban a kormány terveivel. A szocialisták egy része például hónapok óta hiába követel "baloldali fordulatot" a kormánytól a támogatások elosztásánál az eddigi alanyi jogon járó támogatási rendszer helyett, kezdeményezésük "süket fülekre talált". A választmány erről is dönteni akar, Jánosi továbbá azt szorgalmazza, hogy a kormány jobban vonja be a szakszervezeteket és a civil szervezeteket a döntéshozatalba.

Cövekek

Jánosi nagy jelentőséget tulajdonít javaslatának, amelytől azt is várja, hogy legalább az EP-s kampány végéig lezárja a nyilvánosság előtt zajló "belső vitákat" és elősegítse a párt és a kormány kommunikációjának összehangolását. A választmány amennyiben elfogadja a programot , "azzal megerősíti politikai cövekeinket" - fogalmazott a választmányi elnök. Amennyiben nem történik fordulat sem a párt és a kormány együttműködésében, sem pedig a közvélemény-kutatási adatokban, akkor a párt őszi kongresszusán példátlan módon ciklus közepén is beszámoltathatják a szocialisták Medgyessy Pétert.

A kormányfő népszerűsége nem csak a legnagyobb kormánypárt egy részén belül, de a közvéleménykutatások szerint is csökken. Az utóbbi napokban Medgyessy esetleges idő előtti leváltásának híre is kiszivárgott, amit hivatalosan azonban mindenki kacsának minősített.