Emőke
-4 °C
9 °C

Mankót hajított a törött lábú környezetvédő után a dühödt jegyző

2003.12.01. 14:08
Feljelentette Valkó község önkormányzatának jegyzőjét Csuja László. A Másik Oldal Ökoszociális Mozgalom egyik alapítóját ugyanis a napokban jegyzői utasításra a rendőrök kivezették az önkormányzat épületéből. A törött lábú környezetvédő mankóját pedig a feljelentés szerint dühödten vágta Csuja után a hivatalnok. Ez az a település egyébként, ahol legközelebb népszavazást tartanak a 99 település szemetét befogadó lerakó megépítéséről.
Valkón tartanak legközelebb népszavazást arról, hogy felépülhet-e a község határában 99 község hulladékát befogadó regionális lerakóhely. A december 7-ei referendum előtt szórólapkampányba kívánt kezdeni az eddig már öt településen sikeresen kampányoló Másik Oldal Ökoszociális Mozgalom, hiszen ennyi település már nemet mondott a beruházásra.

Csuja László a szervezet alapítója az Indexet arról tájékoztatta, hogy a hulladéklerakó megépítését támogató önkormányzati szándéknyilatkozatot szerette volna másolatban megkapni. Az önkormányzat illetékesei, élükön a jegyzővel azonban megtagadták a kérését, arra szólítva fel a környezetvédőt, hogy saját lakóhelyének önkormányzatától kérjen dokumentumokat, ne a valkóiaktól.

Csuja László erre írásban kérte, hogy nem kaphatja meg a kért dokumentumot, a jegyző azonban ezt is megtagadta, s arra az esetre, ha a "vendég" nem távozik rendőri intézkedést helyezett kilátásba. Csuja nem mozdult, a rendőrök, így kiérkezésük után kivezették az épületből. Csuja nehezményezi, hogy a törött lába miatt használt mankóját a jegyző dühödten utánahajította. A mankó Csuja eltalálta őt, ami további sérüléseket is okozhatott volna számára. Tájékoztatása szerint, ezért könnyű testi sértés miatt tett feljelentést a jegyző ellen, és közérdekű adatok eltitkolása miatt is eljárást kezdeményezett a valkói hivatal irányítója ellen.

Valkó jegyzője nem kívánta az ügyet az Indexnek kommentálni. Juhászi Zsuzsa a gödöllői rendőrség sajtófőnöke az Indexet úgy tájékoztatta: a valkói jegyző kért rendőri intézkedést, azt állítva: hivatali munkájában akadályozza őt a környezetvédő. A rendőrök kivezették a környezetvédőt az épületből, majd szabadon engedték. A Csuja által tett feljelentésről annak beérkezését követő három napon belül döntenek - tette hozzá.