Gusztáv
-4 °C
1 °C

Tömeges választási csalás miatt aggódik a Fidesz

2006.03.21. 13:02
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz egy belügyminiszteri rendelet miatt. Az ellenzéki párt szerint a tavaly évvégén hozott jogszabály tömeges választási visszaélést tesz lehetővé.

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul egy, a választási eljárásról szóló törvényhez kapcsolódó belügyminiszteri rendelet miatt, mert álláspontja szerint "tömeges választási visszaélést" tesz lehetővé, jelentette be Szijjártó Péter szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Aggódnak

Az ellenzéki politikus szerint a december 21-én hatályba lépett rendelet lehetővé teszi, hogy azok a választópolgárok, akik a választások előtt igazolást kértek, hogy lakóhelyüktől eltérő helyen szavazhassanak, az első forduló eredményének ismeretében mérlegelhessenek, hogy a második fordulóban a kért helyen, vagy mégis a lakóhelyükön voksolnak. Szijjártó Péter szerint Lamperth Mónika ezzel "megteremtette annak a lehetőségét, hogy a 2006-os parlamenti választáson tömeges választási visszaélés történjen".

Példaként elmondta, a rendelet lehetőséget ad arra, hogy egy párt a számára esélytelen választókerületekből választópolgárokat igazolás alapján "átcsoportosítson" az első fordulóban megnyerni kívánt választókerületbe, és ha az akció sikeres, akkor a második fordulóban ezek a választók újra a lakóhelyükön szavaznak majd.

11 körzet

Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben 11 olyan választókerület volt, ahol az egyéniben győztes jelölt és a második helyezett közötti különbség a leadott szavatok egy százalékánál is kisebb volt. 11 egyéni választókörzeten bizony múlhat az egész választás végeredménye, jegyezte meg Szijjártó Péter.

Rytkó Emília, az országos választási iroda vezetője az Indexnek azt mondta, hogy ez a gyakorlat már tizenkét éve. Az elmúlt három választáson a választási szabályzatban igazították el választási bizottságok tagjait, a változás annyi, hogy most rendeletben is megerősítették.

A Fidesz arra kéri Lamperth Mónikát, hogy vonja vissza ezt a rendeletet. Ha a választásokig nem dönt az Alkotmánybíróság, és a belügyminiszter sem vonja vissza a rendelkezést, akkor a Fidesz azt kéri, hogy a Belügyminisztérium április 7-én 19 óráig területi megoszlás szerint hozza nyilvánosságra, hány választópolgár kíván a lakóhelyétől eltérő választókerületben szavazni. Szijjártó Péter szerint ugyanis a nyilvánosság lehet az a visszatartó erő, amely megakadályozhat egy tömeges választási visszaélést.

Jogi esetek

Mint mondta, a rendelet felülírja a választási eljárásról szóló törvényt is, hiszen az úgy rendelkezik, hogy a választópolgárok a választásokat megelőzően, az első és a második fordulóra együttesen kérhetik annak lehetőségét, hogy ne lakhelyükön, hanem máshol szavazhassanak.

Rytkó Emília szerint a törvénnyel teljesen összhangban van a rendelet, de az igazi az lenne, ha a törvényt módosítanának, és kimondanák, hogy az igazolás kiadása után - legalább a választás napján már - nem adnának lehetőséget a választónak, hogy meggondolja magát, és kérje felvételét a választói jegyzékbe.