Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP megszüntetné a kampánycsendet?

2002.04.30. 12:14
Az MSZP ősszel egyeztetést kezdeményez a parlamenti pártokkal a a választási törvény módosításáról. A párt keddi tájékoztatóján elhangzottak szerint a szocialisták elképzelhetőnek tartanák a kampánycsend intézményének megszüntetését is.
Az MSZP szerint szükség van a választási eljárásról szóló törvény áttekintésére és korrekciójára; az erről szóló javaslatot ősszel nyújtaná be az Országgyűlésnek a kormány. Tóth András és Wiener György szocialista parlamenti képviselők kedden Budapesten, sajtótájékoztatón elmondták, bíznak abban, hogy a kétharmados törvény módosítását az ellenzék is támogatja majd, hiszen valamennyi frakció érdeke lenne az egyértelműbb, pontosabb szabályozás; ősszel egyeztetést kívánnak kezdeni erről a parlamenti pártokkal.

Eltörölnék a kampánycsendet?

Wiener György
Wiener György úgy látja, a törvény szabályozási hiányosságai nem érik el azt a szintet, hogy a jogszabály a jogbiztonságot veszélyeztetné, ugyanakkor az 1998-as választásokhoz képest a körülmények változása is indokolja a módosítást. Erre példaként említette az internetet, a mobiltelefonok által küldhető szöveges üzeneteket, illetve a közvélemény-kutatási adatok nyilvánosságra hozatalának szerintük elavult szabályozását. Elképzelhetőnek tartaná akár a kampánycsend megszüntetését is, mivel - mint mondta - az információs társadalomban ennek betartását szinte lehetetlen ellenőrizni.

Az MSZP azt várja Pintértől, védje meg az apparátust

A politikus szerint pontosabb szabályozást igényelne a jogorvoslati rend és a szavazatok újraszámlálásának módja is. Tóth András a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy írásbeli kérdést tett fel Pintér Sándor belügyminiszternek arra vonatkozóan: mikor kíván a nyilvánosság elé állni a választások törvényességét és tisztaságát kétségbe vonó egyes állítások megcáfolása érdekében. A szocialista képviselő azt várja a belügyminisztertől, hogy a nyilvánosság előtt álljon ki a szakmai apparátus mellett, mert annak tagjai "nem kaptak védelmet az elmúlt hetekben a támadásokkal szemben", pedig a tárca pontos szakmai koncepciót adott számukra a felkészítéskor.

Véleménye szerint a belügyminiszternek vagy a politikai államtitkárnak nem lett volna szabad hagynia "a szakapparátus elbizonytalanodását", hanem meg kellett volna védeni a dolgozókat. Tóth András megjegyezte, a választási eredmény megállapítását kísérő, "szakmainak álcázott politikai vita" célja az, hogy a végleges eredmény meghatározását késleltessék, mert "egyes politikai csoportok nem tudják megemészteni a vereséget".

"A kampánypénzen bukott el a törvénymódosítás"

Wiener György emlékeztetett arra, hogy az MSZP az elmúlt év végén - előre látva, hogy egy esetleges szoros eredmény miatt milyen konfliktusok alakulhatnak ki - kezdeményezte a választási eljárásról szóló törvény módosítását, amelyet azonban végül nem fogadott el az Országgyűlés, mert rajtuk kívül az SZDSZ és a MIÉP sem támogatta a Fidesz által ennek megszavazásához feltételként szabott javaslatot a kampány során elkölthető keret megduplázására.

Nem változott a töredékszavazatok számítása módja

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz akkor megfelelőnek tartotta a szavazatok újraszámlálásának rendjét is. A szocialista képviselő hangsúlyozta, alaptalan az a "jogi sugalmazás", hogy 1998-ban még másként kellett számolni a töredékszavazatokat, mint az idei választásokon, mert a választási eljárásról szóló törvényt ugyan valóban módosították 1997-ben, de csak a közös, illetve a kapcsolt listákra vonatkozóan. Álláspontja szerint a választások egyenlőségének elvét a töredékszavazatok teszik lehetővé, ezért sem lehet megkérdőjelezni a választási eljárásról szóló jogszabály alkotmányosságát.