József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kegyeletsértő volt A Hét?

2001.09.03. 17:27
A szocialista párt úgy véli: nemcsak Vancsik Zoltán tisztelőit, nemcsak a szocialista párt több mint 2 milliós szavazótáborát sérti, de minden jó ízlésű embert felháborít az a mód, ahogy A Hét legutóbbi műsorában igyekezett besározni a csak néhány napja eltemetett szocialista képviselő emlékét. A párt az összeállítás miatt panasszal fordult az ORTT-hez.
Vancsik Zoltán
Az MSZP szerint kegyeletsértő volt az MTV A Hét című műsorának legutóbbi adása. Az ellenzéki párt úgy véli: nemcsak Vancsik Zoltán tisztelőit, de minden jó ízlésű embert felháborít az a mód, ahogy A Hét legutóbbi műsorában igyekezett besározni a csak néhány napja eltemetett szocialista képviselő emlékét. A szocialisták egyoldalúnak tartják a műsort, ezért felszólítják a kuratóriumi elnökséget és a tv-elnököt, hogy vizsgálják felül a műsorszerkesztési elveket.

Az MSZP az ORTT-hez fordult

A Magyar Szocialista Párt megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a Magyar Televízió A Hét című műsora a Fidesz vezette kormány politikai céljait kiszolgálva immár a durva kegyeletsértéstől sem riad vissza - tartalmazza az MTI-hez hétfőn eljuttatott MSZP-közlemény. Az MSZP "a közszolgálatiság normáit, a kegyelethez fűződő emberi jogokat, a jó érzést súlyosan sértő műsor" ellen panasszal él az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságánál.

Az MSZP felszólítja a Magyar Televízió csak kormánypárti delegáltakból álló csonka kuratóriumi elnökségét és a Magyar Televízió elnökét, hogy vizsgálják felül A Hét című műsor szerkesztésének elveit, szüntessék meg az egyre nyilvánvalóbb egyoldalúságot, a műsorban immár rendszeressé vált otromba támadásokat, és biztosítsák a közszolgálati szellem, a pártatlanság maradéktalan érvényesülését.

A Hét főszerkesztője szerint az MSZP beavatkozik a műsorszerkesztésbe

A Magyar Televízió A Hét című műsorának szerkesztősége megdöbbenéssel tapasztalja, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP) a műsorközlésbe történő durva beavatkozástól sem riad vissza - jelentette ki hétfőn Siklósi Beatrix, A Hét című műsor főszerkesztője. Siklósi Beatrix elmondta: A Hét szeptember 2-ai adásában Vancsik Zoltán szocialista országgyűlési képviselő halála kapcsán a politikus pályaképét vázolta fel. Vancsik Zoltán közszereplő volt, és tragikus halálának körülményei mind a mai napig nem tisztázottak - közölte a főszerkesztő. Elmondta, hogy az összeállítás a temetést követően időszerű volt, a szerkesztők és a műsorkészítők pedig betartottak minden etikai, illetve szakmai normát.

Az MSZP-közleményben szereplő egyoldalúság számunkra értelmezhetetlen, hiszen Kovács László pártelnök kétszer is megszólalt az összeállításban - tette hozzá Siklósi Beatrix. A főszerkesztő elmondása szerint "ifjú Vancsik Zoltán is vállalta volna a nyilatkozatot, de csak abban az esetben, ha A Hét garantálni tudta volna személyes biztonságát". A Hét főszerkesztője végezetül kijelentette: határozottan visszautasítják, hogy bármelyik párt beleszóljon szerkesztési elveikbe, és politikai nyomást próbáljon gyakorolni a műsor témaválasztását illetően.