Viola
-6 °C
-2 °C

A kulturális miniszter nem cáfolta az OSZK kisajátításának szándékát

2002.03.13. 17:04
"A polgári kormány... az egyes nemzeti intézményeket hatékonysági szempontok szerint átszervezi." - válaszolta a kulturális miniszter arra a kérdésre, hogy a kormányzat tesz-e lépéseket az Országos Széchényi Könyvtár egyes részeinek kisajátítására.
Nem cáfolja a kulturális minisztérium az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) termeinek kormányzati célú kisajátítását. Két héttel ezelőtt az MSZP alelnöke írásbeli kérdést intézett Rockenbauer Zoltán miniszterhez. Arra volt kíváncsi, hogy igaz-e az Index értesülése, miszerint az OSZK termeinek egy részét a kormányzat akarja elfoglalni, hogy azokat reprezentációs célra használja.

Lendvai Ildikó megkérdezte, igaz-e, hogy a tervek szerint az olvasótermeket és más részlegeket egy teniszpályán felépítendő épületbe költöztetnék át? Továbbá, hogy készültek-e tervek és folynak-e tárgyalások az OSZK egyes részlegeinek költöztetésével kapcsolatban? Veszélyeztet-e bármely kulturális intézményt a kormányzati negyed várbéli kialakításának terve?

Nem kapott egyértelmű választ

A Nemzeti Kulturális Örökség minisztériuma írásbeli válaszában nem cáfolja a könyvtár termeinek kormányzati célú kisajátítását. Nem ad egyértelmű feleletet arra: fenyegeti-e veszély az Országos Széchényi Könyvtárat, valóban el kívánja-e foglalni a kormányzat a könyvtár egyes termeit. Nem derült ki az sem, milyen egyéb tervei vannak a várnegyed palotáival a kormánynak.

A miniszter levelében semmilyen megoldást nem zárt ki, csupán annyit közöl: "a polgári kormány... az egyes nemzeti intézményeket hatékonysági szempontok szerint átszervezi." "Az OSZK vezetősége minden lehetséges megoldást figyelembe véve alternatív megoldási javaslatot dolgozott ki."

Megnyugtató választ akarnak

Az MSZP megnyugtató válasznak csak azt tartja, ha a miniszter világosan kijelenti: a könyvtár továbbra is az olvasókat és a kutatókat, és nem a kormány reprezentációs céljait fogja szolgálni.

Az MSZP véleménye szerint a történelmi várnegyed nem lehet egy urizáló kormány magamutogatásának kulisszája, hanem palotáit a kultúra közönsége előtt kell megnyitni. A szocialisták - hangoztatta Lendvai -, gondoskodnának arról, hogy a nagy múltú könyvtár raktárbővítése megtörténjen és valamennyi helyisége továbbra is az eredeti célokat szolgálja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!