Szabadlábra kerülhet Varga Tamás

2005.05.20. 06:45
Elképzelhető, hogy még hazahozatala előtt kiengedhetik az előzetes letartóztatásból Varga Tamást, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját. A holland jogszabályok értelmében, ha július ötödikéig nem döntenek a kiadatásáról, úgy nem lehet tovább előzetesben tartani – írja a Népszava.
Továbbra sem lehet pontosan tudni, hogy mikor kerülhet Magyarországra az egyelőre amszterdami előzetes letartóztatás alatt lévő Varga Tamás, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója, Orbán Viktor közeli ismerőse. A vállalkozót április 5-én fogták el a hatóságok, miután ötévi bujkálás és szökés után a magyar fejvadászok holland segítséggel rajtaütöttek Amszterdamban.

Zamecsnik Péter ügyvéd, Varga jogi képviselője a Népszavának elmondta: védence nem egyezett bele az egyszerűsített eljárásba. (Emlékezetes, a brókerbotrány főszereplője is hasonlóképp döntött: Kulcsár Attila emiatt kilenc hónapot töltött Bécsben)

Zamecsnik közölte, hogy az érvényes holland jogszabályok szerint a fogvatartás maximális időtartama hatvan nap lehet, amit rendkívüli esetben harminc nappal még meg lehet hosszabbítani.

Ez elméletben azt jelenti, hogy ha július ötödikéig a holland bíróság nem dönt Varga kiadatásáról, úgy szabadon kell engedniük. Természetesen ebben az esetben sem hagyhatná el Hollandiát, kényszerintézkedést azonban nem foganatosítanak vele szemben.

A Népszava kérdésére Zamecsnik hozzátette, védence amszterdami képviseletét egy holland ügyvéd látja el, az ő munkája igazából csak Varga hazatérése után kezdődik el. Zamecsnik már találkozott a volt tanácsadóval Amszterdamban. Ez alapján úgy nyilatkozott, hogy Varga a budapesti tárgyalásokon érdemi védekezést terjeszt elő.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek