Bernát, Felícia
EUR 383,03 Ft
USD 362,16 Ft
8 °C
30 °C

Két és fél évet kapott a Fidesz volt gazdasági tanácsadója

2001.11.12. 19:26
A Budakörnyéki Bíróság hétfőn kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében két és fél év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta luxusautók csempészete miatt Varga Tamást, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadóját. Varga ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.
A bíróság jelentős értékű vámárura, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csempészet bűntettében mondta ki bűnösnek Varga Tamást. Az ítélet szerint egy korábbi jogszabályt kihasználva, Varga Tamás 1993-ban hazatelepülőktől "vásárolt" vámmentességet luxusautók behozatalához. A bűncselekményt összesen 68,9 millió forint értékű vámárura követte el. A luxusautók között voltak Bentley-k, Jaguárok, Porschék és BMW-k, melyeket a bíróság, az elsőfokú ítélet szerint, elkobzott.

Az azóta megváltozott jogszabály akkor még lehetővé tette, hogy a hazatelepülők vámmentesen hozhassák be kint tartózkodásuk alatt keresetükből vásárolt és tulajdonukban lévő vagyontárgyaikat. Utóbb akként módosították a jogszabályt, hogy elidegenítési tilalmat rendeltek el az így vámmentesen behozott vagyontárgyakra.

Többszörösen megtévesztette a hatóságokat

Varga Tamás újsághirdetésekben kereste a hazatelepülőket, akik közül hatan a vádlottak padjára kerültek, őket a Budakörnyéki Bíróság egyenként 200 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta. Az ítélethirdetés szerint Varga Tamás a vámáru vételárát is a valóságnál alacsonyabbnak tüntette fel az okiratokon, így tehát többszörösen megtévesztette a hatóságokat.

A védelem fellebbez

A Budakörnyéki Bíróság elsőfokú ítéletét az ügyész tudomásul vette, a védők azonban felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, így a büntetőper a Pest Megyei Bíróságon folytatódik majd. Varga Tamás az ítélethirdetéskor nem jelent meg, mint ahogyan a korábbi tárgyalásokon sem. Ellene nemzetközi elfogatóparancs van hatályban, továbbá csalással vádolja az ügyészég a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt folyó büntetőperben.

Varga Tamás, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója sajtóértesülések szerint alapítója volt több olyan fantomcégnek, amelyek később, máig tisztázatlan módon, egy Kaya Ibrahim nevű személynél tűntek el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek